Közélet

Egyre szélesedő összefogás a Fokáért

Egyre szélesedő összefogás a Fokáért

2014. augusztus 4., hétfő
Egyre szélesedő összefogás a Fokáért
BC5K2696__gs

Augusztus 26-áig összegzik fejlesztési javaslataikat a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés tagjai. Az Agórában tartott megbeszélésükön – melyen Kothencz János is támogatásáról biztosította a civileket – elhangzott, minden szegedit szolgálja, ha fejlesztik a Fokát és környékét.

A Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés mellé állt

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt, aki az Agórában folytatott megbeszélést követően elmondta, arról tanácskoztak, hogy a Tisza partját miként lehetne élhetőbbé tenni a Belvedere területétől egészen a Sárgáig. „Elhangzottak olyan elképzelések is, melyek a folyónak a teljes várost érintő szakaszára vonatkoztak. Most a sport- és rekreációs, illetve gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tervek összegyűjtése zajlik, és a fejlesztésben elkötelezett civilek egységes koncepciót dolgoznak ki. Ez a készülő koncepció a szegedi emberek életét teszi jobbá, színvonalasabbá” – szögezte le Kothencz. Hozzátette, az újszegedi Partfürdő szinte néptelen, a Napfényfürdő Aquapolis belépőjegyeit a lakosság jelentős része nem tudja megfizetni, így a Fokára és a Sárgára sokan járnak illegálisan fürdőzni. A polgármesterjelölt szerint a városban és a Tiszában rejlő lehetőségeket a jelenleginél sokkal jobban ki kellene használni. „Azt vállaltam, hogy közvetítek a civilek és mindazon közéleti szereplők között, akik meghatározóak lehetnek egy-egy lehetőség kiaknázásban, illetve ezeknek az értelmezésében – gondoljunk csak az európai uniós pályázatok rendszerére. Ezenfelül magam is ennek a közös gondolkodásnak a részeseként azon leszek, hogy tegyünk valamit azért, hogy a Tisza tényleg a szegedieké lehessen” – fogalmazott. Kothencz János felvetette azt is, hogy a családjuktól megfosztott gyermekek számára egyfajta terápiás közegként is funkcionálhatna a Tisza partja, amennyiben valóban élhető lenne. Tarjáni lakosként szólt arról is, hogy a lakótelepeken élő családok közül sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy elmenjenek nyaralni, hiszen strandbelépőkre sincs pénzük, számukra is számtalan lehetőséget tartogatna egy rendezett Tisza-part.

BC5K2709_gs

„Civilekkel, vállalkozókkal, úszóház-tulajdonosokkal közösen azért hoztuk létre a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezést, mert mi, akik minden nap a folyó partján járunk, ott élünk, pontosan látjuk, hogy mi az, amit érdemes fejleszteni” – erről már

Petrovics Kálmán

, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója nyilatkozott. Ahogy

beszámoltunk róla

,

Kohári Nándor

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő javaslatára a hullámtéri területre vonatkozó szabályozási terv kidolgozásának egyeztetésébe, véleményezésébe a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezést is bevonta az önkormányzat. Jelenleg a fejlesztési tervet állítják össze, melyet augusztus 26-áig kell eljuttatniuk a főépítészi iroda felé. „A célunk, hogy olyan városrész jöjjön létre, ahol emberek ezrei tudnak sportolni és kikapcsolódni, ezért is várjuk mindenkinek az ötleteit és szakmai javaslatait. Egészen biztos, hogy szükség lesz egy szilárd burkolatú kerékpárútra, melyen meg lehet közelíteni a területet, továbbá ki kell alakítani az part mentén lévő úszóművek közműveit” - mondott példákat Petrovics Kálmán. Az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója szerint akár tematikus tanösvényeket is ki lehet alakítani, melyek bemutatnák a Tisza-part növényvilágát, de sportpályára is lenne igény.

BC5K2715_gs

A L.É.T - Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület közösségi koordinátora,

Manga Ákos

arról tájékoztatta portálunkat, a Tiszáért tenni akaró civil társaság – melynek tagjai között úszóházak tulajdonosai, vállalkozók és építész is találhatóak – már

szervezett takarítást a part mentén

, és lassan egy éve azon dolgoznak, hogy a környéken élő minden ember örömére fejlődjön a terület. „Több ezer ember lakik a Tisza-part vonzáskörzetében, a Fokára még tarjániak is járnak rendszeresen. Célunk, hogy pezsgő élettel töltsük meg Felsővárosnak ezen részét, és annak a lehetőségét is keressük, hogy ismét lehessen szabadtéri strand a Fokán” – szögezte le a L.É.T. közösségi koordinátora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.