Közélet

Darázsvár a Hont Ferenc utcában

Darázsvár a Hont Ferenc utcában

2014. augusztus 27., szerda
Darázsvár a Hont Ferenc utcában
darazsfeszek_hont_ferenc_01

Eseménydús nap köszöntött szombaton a Hont Ferenc utcára. Egy negyedik emeleti panellakás spájzszellőzőjébe lódarazsak költöztek.

A lakók a sárga potrohos dongó darazsak ellen a Fedora rovar- és rágcsálóirtó céget hívták segítségül, akik végül egy speciális szintetikus szerrel űzték el a kellemetlen betolakodókat. Péntek este szóltak a lódarazsakról, másnap reggel érkeztek is a kártevőmentesítők. "Kilenc és tíz óra között érkeztünk. A negyedik emelet beépített szellőzőrendszerében volt a fészek. Néhány példány be is szökött a lakásba, szerencsére a tulajdonos korábban ráccsal védekezett, hogy elkerülje az ilyen eseteket" - tájékoztatta portálunkat

Horváth István

egészségügyi gázmester, a Fedora ügyvezetője. A csapatnak végül a konyhaablakon át sikerült megközelítenie a darázsvárat, egy hajlított szárú eszköz segítségével fújták be az építmény bejáratát. "Annak érdekében, hogy azok a darazsak is elpusztuljanak, amelyek a harmadik vagy a negyedik napon érkeznek a fészekhez, a hatóanyag megtapad a falon. Amikor a darázs leszáll, szőreibe beleragad az anyag, beviszi a fészekbe és elpusztulnak a hátramaradtak is. Ez a faj nagyon intelligens, mérgezett területre nem költözik vissza" - ismertette a módszert és azt, mi lesz a kihalt "építmény" sorsa.

darazsfeszek_hont_ferenc_02

A szakember egyébként nem ajánlja, hogy bárki is magánakcióba kezdjen és a boltokban kapható riasztószerekkel felhergelje a rovarokat, csípése ugyanis az arra érzékenyekre nézve halálos is lehet, az allergiásoknál légúti elzáródást okozhat. Ezek a kis kiszerelésű, alacsony hatóanyag tartalmú vegyszerektől agresszívek lesznek a darazsak, a rovarirtók viszont emelt, úgynevezett kettes forgalmú szert használnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.