Közélet

Böhm-zebrák érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Böhm-zebrák érkeztek a Szegedi Vadasparkba

2014. augusztus 7., csütörtök
Böhm-zebrák érkeztek a Szegedi Vadasparkba
Böhm-zebrák érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Böhm-zebrákkal gazdagodott a Szegedi Vadaspark állománya, az egy csődörből és két kancából álló csapatot szaporítani is szeretnék.

A Szegedi Vadaspark zebraállománya jelentősen fiatalodott azzal, hogy egy új csapat érkezett a régi felváltására. Az alföldi zebra egyik alfajának, a Böhm-zebrának képviselőit fogadta az állatkert egy hollandiai szafariparkból. A szükséges állatorvosi vizsgálatok elvégzése után foglalhatták el végleges lakhelyüket, a Zsiráf-házat, majd a külső kifutót is birtokba vehették. Az új szegedi Böhm-zebra csapat egy csődörből és két kancából áll, közülük a hím és az egyik nőstény, név szerint Secret és Indira még igen fiatal, tavalyi születésű, míg Britt egy idősebb kanca. Mindannyian egy nagy holland szafariparkban születettek (Hilvarenbeek), és onnan is érkeztek meg az új állatkertjükbe. A Közép- és Kelet-Afrikában honos Böhm-zebra az alföldi zebrák legkisebb méretű alfaja. Bár a természetvédelmi helyzete kedvezőbb, mint a veszélyeztetett hegyi és Grevy-zebráké, egyes területeken, főleg polgárháborús övezetekben jelentősen csökken a létszáma, sőt, egyes vidékekről ki is pusztult. Nemcsak húsáért és bőréért vadásszák, hanem sokszor a legelő háziállatok vetélytársát látják benne a helyi állattenyésztők – ez utóbbi számos nagy afrikai patás kipusztításának oka volt. A szegedivé vált zebracsapatot hosszabb távon szaporítani szeretné a vadaspark, az első zebracsikó születésére 2-3 év múlva lehet majd számítani. A csíkos patásokat a látogatók már most megfigyelhetik a zsiráfokkal közösen lakott afrikai szavanna kifutóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.