Gazdaság

Békés megyében 1321 tanuló dolgozik a diákmunka programra nyert támogatásból

Békés megyében 1321 tanuló dolgozik a diákmunka programra nyert támogatásból

2014. augusztus 12., kedd
Békés megyében 1321 tanuló dolgozik a diákmunka programra nyert támogatásból

Békés megyében 1321 nappali tagozatos, 16 és 25 év közötti tanuló dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium nyári diákmunkát támogató programja keretében, amire a megye összesen 98,9 millió forint forrást kapott - mondta Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott kedden Kondoroson sajtótájékoztatón.

A megyei kormányhivatal Munkaügyi Központja diákfoglalkoztatásra az idén 33,7 százalékkal több támogatást hívhat le, mint az előző évben. A támogatásból 1321 diákot dolgozhat július 1. és augusztus 31. között maximum napi hat órában. A diákfoglalkoztatás iránt az önkormányzatok és a járási hivatalok részéről is nagy volt az érdeklődés. A legtöbb támogatást a leghátrányosabb helyzetű sarkadi munkaügyi kirendeltség kapta, 17,356 millió forintot, a legkevesebbet, 5,861 millió forintot a jó foglalkoztatási mutatókkal rendelkező szarvasi kirendeltség. A nyári diákmunka támogatására a nemzetgazdasági tárca első körben 1,5 milliárd forintot különített el, majd július végén az összeget több mint 200 millió forinttal megemelték.

Czomba Sándor

, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiaci és képzési államtitkára akkor azt mondta, hogy a megemelt keretnek köszönhetően akár a 20 ezret is elérheti a nyári diákmunka programban részt vevő fiatalok száma az idén. Az NGM július 1-jétől hirdette meg a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél. A diákok az illetékes munkahelyi kirendeltségeken regisztrálhatnak. A program keretében a béreket támogatják, a száz százalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 88 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 76 125 forint lehet személyenként és havonta a támogatás. A nyári diákmunka programban foglalkoztatottak után nem kell járulékot fizetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.