Közélet

Közösségépítésre lenne szükség Fodorkert panelos részén + FOTÓK

Közösségépítésre lenne szükség Fodorkert panelos részén + FOTÓK

2014. augusztus 8., péntek
Közösségépítésre lenne szükség Fodorkert panelos részén + FOTÓK
varga_robert01_gs

Fodorkert városrész panelos területén sok magányos nyugdíjas él, akiknek segíteni kellene az egymáshoz vezető út megtalálásában.

Pisák Katalin

, a Murányi utcai szalagházban élő nyugdíjas asszony a lányával lakik együtt, s mint elmondta, egyedül nem tudná fenntartani a lakást és saját magát. A magas költségekre panaszkodott

Király Vilmosné

is

Varga Róbertnek

, a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület közösségi koordinátorának, akihez egy területbejáráson csatlakoztunk. A környék egyik jelentős problémájára egy közeli boltos hívta fel a közösségi koordinátor figyelmét. „Főként nyugdíjasok laknak itt, és azt látom, hogy nincs pénzük, a hónap végén tényleg az ötforintosokat számolják” - mondja

Szegedi Attila

. “A pénztelenség vitákat is generál, amely nincs jó hatással a közösségre, inkább bomlasztja, mintsem építené azt. Varga Róbert a felvetésre reagálva elmondta, érdemes lenne a környéken egy nyugdíjasklubot vagy valamilyen más közösségi helyet kialakítani, ahol szükség esetén segítséget is kaphatnának. „Úgy gondolom, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítanunk az idősebb generációra, hiszen ők építették fel ezt az országot, ők neveltek fel minket. Tartozunk nekik annyival, hogy törődünk velük és meghallgatjuk őket.” Ugyanakkor a szociális étkeztetést Fodorkert városrész panelházas környékére mindenképpen ki kell terjeszteni, az itt élő kisnyugdíjasoknak mindenképp több segítséget kell nyújtani a közösségi koordinátor szerint. „Fontos cél, hogy Szegeden ne legyen éhező ember, legyen szó akár nyugdíjasról, gyerekről vagy bárki másról, ez nem fordulhat elő. A szociális étkeztetés enyhíthet a problémákon” – hangsúlyozta a L.É.T.-es közösségi koordinátor. Szegedi Attila elmondta, hogy a környék lakossága a nyugdíjasok mellett jellemzően kisgyermekes háztartásokból áll. Azonban a család legkisebb tagjainak szórakoztatása nem könnyű feladat, ugyanis a közeli játszótereket az esti óráktól kezdve birtokba veszik az iszogató fiatalok, éjszakára pedig a hajléktalanok. Hozzátette, rablásokról, támadásokról nem tud, igaz a boltjába fél éve be akartak törni, de ez nem jellemző a környékre.

Varga Róbert L.É.T.-es koordinátor szerint megoldást jelenthetne a problémára, ha körbekerítenék a játszóteret, melynek lenne gondnoka, s éjszakára be is zárnák, hiszen mint mondta, hiába építünk modern játszótereket, ha nem ügyelünk arra, hogy kik és miként is használják a célközönségen, vagyis a gyerekeken kívül. „Felháborítónak tartom, hogy milliókat költenek az európai uniós szabványoknak megfelelő játszóterekre, majd az átadás után már kutyák piszkítják össze és hajléktalanok alszanak ott. Ezt a problémát mindenképpen orvosolni kell, mert ha már megépültek, akkor ügyelni kell arra, hogy a gyerekek higiénikus és biztonságos környezetben tudjanak játszani” – szögezte le Varga Róbert. A közösségi koordinátor hozzátette, erre a problémára Szeged-szerte meg kell találni a megfelelő megoldást, mivel ez a jelenség nem csupán a fodorkerti városrészben tapasztalható. Úgy látja, érdemes lehet közmunkásokat bevonni ebbe a feladatba, de Varga szerint stabil kerítésre és zárható kapura mindenképpen szükség van a játszótereken. Varga Róbert szerint azonban érdemes lenne a probléma gyökerét is megvizsgálni: “a szabadidejükben a játszótéren lézengő fiatalok száma csökkenne, ha tudnánk nekik olyan közösségi helyet vagy programot biztosítani, ahol rendes, biztonságos és ellenőrzött körülmények között tudnak együtt lenni és szórakozni”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.