Közélet

A SZEGED Software Zrt. és az SZTE újabb sikeres pályázatot zárt le

A SZEGED Software Zrt. és az SZTE újabb sikeres pályázatot zárt le

2014. augusztus 21., csütörtök
A SZEGED Software Zrt. és az SZTE újabb sikeres pályázatot zárt le
szeged_software_uszt

MEGVALÓSULT A NEGYEDIK GENERÁCIÓS NYELVEKEN (MAGIC/UNIPAAS) KÉSZÍTETT ALKALMAZÁSOK TESZTELÉSÉT ÉS TESZTELÉS HATÉKONYSÁGÁNAK MÉRÉSÉT ÉS JAVÍTÁSÁT TÁMOGATÓ ESZKÖZRENDSZER KIFEJLESZTÉSE.

A SZEGED Software Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem a GOP-1.1.1-11-2011-0039 számú pályázat keretében 133 158 240 Ft megítélt uniós támogatás felhasználásával hozta létre azt az eszközkészletet amely Magic/uniPaaS környezetben ad lehetőséget a tesztelés lefedettségének objektív mérésére, valamint a lefedettség javítására automatikus módszerekkel (tesztszkript, teszteset valamint tesztadat generálás).

A SZEGED Software Zrt. fő terméke a gyógyszer-nagykereskedők logisztikai tevékenységét támogató Magic xpa fejlesztői környezetben készült PharmaLog nevű rendszer. Felhasználói elsősorban multinacionális és hazai gyógyszer-nagykereskedő vállalatok (pl. PHOENIX Pharma, TEVA, Béres Egészségtár). A cég piacvezető Magyarországon. A szakirodalom és gyakorlati tapasztalataink szerint is a teljes szoftverfejlesztési ráfordítás közel felét a tesztelési költségek jelentik. A Magic-ben készített szoftverek fejlesztése és alkalmazása során a funkcionális tesztelés az egyetlen mód arra, hogy a fejlesztő, illetve a felhasználó meggyőződjön a szoftver megfelelő működéséről a gyakorlatban. A manuálisan elvégzendő funkcionális tesztelés azonban nagyon költséges. Emellett a Magic-ben készült, ipari környezetben használt alkalmazások esetében ez gyakran csak a felhasználás helyén valósítható meg, ami megköveteli, hogy a művelet minél rövidebb idő alatt és minél hatékonyabban történjen. A fejlesztési, tesztelési költésegek drasztikusan csökkenthetők azáltal, hogy a lefedettséget még a teszt fázisban objektíven mérni tudjuk. De a mérés önmagában még nem oldja meg a rossz minőségű (redundáns vagy hiányos) tesztelés problémáit, az igazi áttörés úgy érhető el, hogy a tesztek lefedettségét és hatékonyságát is jelentősen javítjuk. Mindez növeli a kiadott szoftver minőségét, megbízhatóságát, ami kiemelten fontos az olyan működés-kritikus területeken, ahol a Magic alkalmazásokat jellemzően használják. A kifejlesztett eszköz két területre ad megoldást: a lefedettség objektív mérése, valamint a lefedettség javítása (szemi) automatikus módszerekkel (tesztszkript, teszteset, tesztinput generálás). A lefedettség mérésekor vizsgáljuk, hogy egy tesztelési fázisban az alkalmazás „kódjának” hány százalékát próbálták ki a tesztelők. A le nem tesztelt, vagy redundánsan ellenőrzött részek megjelölésével komoly minőségjavulás és költségcsökkentés érhető el. A teszteset generálás során célzottan olyan tesztszkripteket állítunk elő, amelyekkel a lefedettség javítható. A tesztesetek mellett fontos a megfelelő tesztinput generálás is. A tesztautomatizáló modul jól kezelhető Python szkriptek formájában támogatja a teszteket, ami lehetővé teszi, hogy a tesztelés lépéseitől leválaszthatóak legyenek az input adatok. A SZEGED Software – marosvásárhelyi leányvállalatán keresztül – Romániában is terjeszteni kívánja szoftvereit.

magyarorszag_megujul

SZEGED Software Zrt.

Cím: 6727 Szeged, Irinyi J. u. 1. Telefon: +36 (62) E-mail: szegedsw@szegedsw.hu Honlap: www.szegedsw.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.