Közélet

Zivatarral érkezett az enyhülés Szegedre (FRISSÍTVE)

Zivatarral érkezett az enyhülés Szegedre (FRISSÍTVE)

2014. július 8., kedd
Zivatarral érkezett az enyhülés Szegedre (FRISSÍTVE)
esozes

Kedd délben leszakadt az ég Szegeden, mennydörgés és zivatar hozta el a tegnapi kánikula utáni enyhülést. Hódmezővásárhelyen jég is esett.

A hét eleji rekkenőhőség után dörgedelemmel érkeztek a frissítő záport szállító felhők - Szegeden tíz perccel delet követően szakadt le az ég, a heves zivatar azonban alig negyedóra után csendes csepergéssé szelídült, majd el is állt. A vihart kísérő szél otthagyta keze nyomát a városban, a Brüsszeli körúton egy fa dőlt rá az alatta parkoló autóra, melyet a katasztrófavédelem munkatársai bontottak el. Hódmezővásárhelyen az eső mellé jég is érkezett. Kedden és szerdán nagyobb eséllyel a nap második felében heves zivatarok is létrejöhetnek, amelyeket nagyméretű (> 2-3 cm) jég és károkozó szélroham (> 90-100 km/h) kísérhet - tájékoztat honlapján az

Országos Meteorológiai Szolgálat

. Zivatarokra, illetve heves zivatarokra nagyobb valószínűséggel az ország déli és keleti felében számíthatunk, a felhőszakadás során rövid idő alatt 30-50, helyenként 50 mm feletti csapadék hullhat. A napi középhőmérséklet kedden az Alföldön még többfelé 25, 26 fok körül alakul, szerdán már 25 fok alatt marad.

Több megyében másodfokú riasztást adtak ki

Több megyére már narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat kedden kora délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Fejér, Veszprém, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye több járásában van érvényben a másodfokú riasztás. Emellett ugyancsak a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt az ország nagy részén elsőfokú riasztások vannak érvényben.

eso

Az érintett területeken már a következő órákban számítani lehet arra, hogy olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék, kárt okozó szél, illetve jégeső kísér. A kedd éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint az egész országban készülni kell a nap folyamán heves zivatarokra, valamint felhőszakadásra. Néhol nagyméretű, 2-3 centiméteres átmérőjű jég, és akár 90-100 kilométer/órás szél is lehet. Mindeközben a napi középhőmérséklet kedden az Alföldön még többfelé 25-26 fok körül alakul, de szerdán már itt is 25 fok alatt marad. Kedden a hőmérséklet csúcsértéke általában 29-34 Celsius-fok között valószínű, késő estére 21-25 fok közé hűl le a levegő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.