Közélet

„Vissza kell állítani a munka értékét!” - A vártnál is sikeresebb a nyári diákmunka program

„Vissza kell állítani a munka értékét!” - A vártnál is sikeresebb a nyári diákmunka program

2014. július 30., szerda
„Vissza kell állítani a munka értékét!” - A vártnál is sikeresebb a nyári diákmunka program
nyarimunka06_gs

A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, 1,5 milliárd forintos diákmunka program keretein belül az önkormányzati intézmények bérköltségi támogatással tudnak diákokat alkalmazni a nyári szünet idején.

„A nyári diákmunka a fiatal generáció életének része, mivel a hosszú nyári szünet érdemi eltöltése és a több zsebpénz munkavállalásra buzdítja a tanulókat, ebben kívánja őket segíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium nyári diákmunka programja, melynek támogatását nemrég mintegy 200 millió forinttal növelték.” – mondta el

Juhász Tünde,

Csongrád megye kormánymegbízottja. „A munka értékét vissza kell állítani, és ezt nem lehet elég korán kezdeni.” – tette hozzá. A kormánymegbízott kiemelte, hogy a diákmunka jótékony hatással van a fiatalok nagybetűs életre való felkészülésében, megismerhetik a munkahelyi légkört, megtanulnak alkalmazkodni. A kormány által kitűzött cél, a munkaalapú társadalom létrehozásának egyik pillére a becsületes munkavégzés fontosságának belenevelése a jövő generációiba. A fiatalok mellett a munkaadók számára is pozitívumokat tartogat a diákmunka program, az önkormányzati fenntartású intézmények bértámogatásban részesülnek az alkalmazott tanulók után, és a továbbiakban bővíteni kívánják munkaköröket, segítve a diákok elhelyezkedését és támogatva a foglalkoztatókat, kiterjesztenék a programot a kis-és középvállalkozásokra is.

Tóth Aranka

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója elmondta, a programra jelentkezők száma Csongrád megyében elérte az 1700 főt, ebből körülbelül 1100 diákot tudtak bevonni a munkába, a 61 millió forintos állami támogatás - amely nemrég újabb 9 millió forinttal bővült - segítségével, melyet Csongrád megye kapott. A fiatalokat önkormányzati, kulturális és szociális intézmények alkalmazzák, a programban a munkaadóknak nem kell járulékot fizetniük a dolgozó diákok után, valamint ez erre a célra felállított munkacsoportok választják ki a jelentkezők közül azokat a tanulókat, akiket alkalmasnak találnak az ellátandó feladatokra. Az igazgató kiemelte, hogy egyetért a program széles körű kiterjesztésével. „Diákmunka vállalásával a fiataloknak lehetőségük nyílik a tapasztalatszerzésre, ami komolyan befolyásolhatja pályaorientációjukat a későbbiekben.” – nyilatkozott.

A Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója, Orbán Hédi az intézmény diákmunkával kapcsolatos tapasztalatairól beszélt: „Tavaly 10, idén nyáron 14 hallgató dolgozik az Agóránál, főként gyermektáborokban segítenek a pedagógusoknak, figyelnek a gyerekekre, lebonyolítják a programokat, a pedagógus gyakornokokban a munka megerősíti az elhatározást a tanult szakmájuk felé.” Az igazgatónő jó véleménnyel van a diákokról, lelkesek, de fegyelmezettek, és minden évben nagy számban érdeklődnek munkalehetőség iránt az intézménynél. Megszólalt egy jelenleg a Szent-Györgyi Albert Agórában dolgozó fiatal is, Erdélyi Krisztina, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója, akit a sok szabadidő és az anyagi tényezők mellett a tapasztalatszerzés vonzotta ehhez a munkához. A hallgató a gyerektáborok színes programjaiban segédkezik, a gyerkőcökkel többször járt már a sziksóstói fürdőben, illetve a környező településeken. „A cél, hogy a gyerekeket maradandó élményekkel ajándékozzuk meg, és kellemes emlékekkel meggazdagodva menjenek haza a táborokból.” – nyilatkozott. Szekeres Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.