Sport

Vb-2014: Döntőben a gálázó németek, történelmi brazil kudarc

Vb-2014: Döntőben a gálázó németek, történelmi brazil kudarc

2014. július 9., szerda
Vb-2014: Döntőben a gálázó németek, történelmi brazil kudarc

A német válogatott kiütéses, 7-1-s győzelmet aratott a házigazda brazil csapat felett a labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében, ezzel elsőként került a vasárnapi fináléba.

Ez a hatgólos különbség rekord a jelenlegi tornán, de az elődöntőket tekintve a vb-k történetében is. Az ötszörös vb-győztes brazilok számára pedig negatív rekordbeállítás a hatgólos vereség. Az európai együttes a 11. percben szerzett vezetést

Thomas Müller

góljával, majd a 23. és 29. perc között négyszer is eredményes volt, ezzel eldöntve az összecsapást és sokkolva a hazai közönséget. A második találatot

Miroslav Klose

rúgta, aki 16. vb-góljával megelőzte a brazil

Ronaldót

a góllövő örökranglista élén. Rajta kívül még

Toni Kroos

kétszer és

Sami Khedira

egyszer talált a kapuba.

Andre Schürrle

duplázott a második félidőben, a hazai becsületgólt pedig

Oscar

szerezte a 90. percben. Németország 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lehet világbajnok, amennyiben a vasárnapi, riói fináléban nyer a szerdán sorra kerülő argentin-holland párharc győztese ellen. Brazil rohamokkal indult a mérkőzés, alig volt a labda a németeknél. A kezdeti nehézségek átvészelése után aztán az első adandó alkalommal gólt szereztek az európaiak, miután a hazai védők egy szögletnél teljesen megfeledkeztek a legeredményesebb riválisról, Thomas Müllerről, aki gólra váltotta a ziccert. Ezt követően már a németek akarata érvényesült, a lézengő brazil védelem újabb hibáját pedig Klose használta ki. Ez a találat olyannyira sokkolta a brazil játékosokat, hogy a németek öt perc alatt még háromszor voltak eredményesek. Ekkor úgy tűnt, mintha a sárgamezes játékosok csak bábuként álltak volna a pályán, oly könnyedén játszották át őket. A stadionban számos hazai drukker a kezeibe temette az arcát, és zokogott. A folytatás nagy brazil rohamokkal kezdődött, több helyzete is volt a hazai gárdának, amelyet azonban Neuer védései megakadályozták abban, hogy szépítsen. A németek gyors ellentámadásokra rendezkedtek be. A tervük bevált, így felzárkózás helyett Schürrle duplájával történelmi különbségű vereséget mértek a brazilokra, akik aztán az utolsó percben megszerezték a becsületgóljukat.

Elődöntő:

Németország-Brazília 7-1 (5-0)

Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 57 000 néző, v.: Marco Rodriguez (mexikói) gólszerzők: Müller (11.), Klose (23.), Kroos (25., 26.), Khedira (29.), Schürrle (69., 79.), illetve Oscar (90.) sárga lap: Dante (68.)

Németország:

Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Mats Hummels (Per Mertesacker, a szünetben), Benedikt Höwedes - Sami Khedira (Julian Draxler, 76.), Bastian Schweinsteiger - Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil - Miroslav Klose (Andre Schürrle, 58.)

Brazília:

Julio Cesar - Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo - Luiz Gustavo, Fernandinho (Paulinho, a szünetben) - Hulk (Ramires, a szünetben), Oscar, Bernard - Fred (Willian, 69.)

I. félidő:

11. perc: Kroos jobb oldali szögletét követően a brazil védők teljesen üresen hagyták Müllert, aki 6 méterről jobb belsővel a kapu közepébe passzolt (1-0). 23. perc: Özil jobb oldali beadása után Kroos, Müller, Klose volt a labda útja, utóbbi közeli kapura lövését Julio Cesar még bravúrral védte, de Klose 7 méterről ismételhetett, a labda pedig ezúttal már utat talált a bal alsó sarokba (2-0). 25. perc: Lahm jobb oldali beadása után Müller nem találta el a labdát, azonban Kroos 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (3-0). 26. perc: Fernandinho kényelmesen vette át a labdát a brazil térfél közepén, hátulról Kroos lelopta a labdát a lábáról, majd összejátszott Khedirával, végül 10 méterről a jobb alsó sarokba helyezett (4-0). 29. perc: Hummels passzolt Khedirához, aki két csel után összejátszott Özillel, a visszakapott labdát pedig 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtte (5-0).

II. félidő:

69. perc: Khedira passzolt a 16-os jobb oldalán álló Lahmhoz, aki középre gurított és a jó ütemben érkező Schürrle az ötös vonaláról a bal sarokba gurított (6-0). 79. perc: Müller nagy sprinttel utolérte a labdát a bal oldalon, majd középre adására Schürrle érkezett, aki az ötös bal sarkáról a rövid felső sarokba lőtt (7-0). 90. perc: Oscar a 16-oson befelé futva kicselezte Boatenget, és jobbal a kapu közepébe emelt a kifutó Neuer felett (7-1).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.