Közélet

Vádat emeltek az Új Magyar Gárda vezetői ellen

Vádat emeltek az Új Magyar Gárda vezetői ellen

2014. július 9., szerda
Vádat emeltek az Új Magyar Gárda vezetői ellen

Vádat emelt az Új Magyar Gárda két vezetője ellen egyesülési joggal való, folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntette miatt a Kalocsai Járási Ügyészség - közölte a Bács-Kiskun megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Nánási László

tájékoztatása szerint a 49 éves vaskúti és a 38 éves egri férfi a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal azonos Új Magyar Gárda Mozgalom vezetését 2013. március 2-ától országos főkapitányként, illetve annak helyetteseként látta el. A mozgalom tagjai közül mintegy húszan 2013. március 2-án összejövetelt tartottak egy solti borospincében. Ott megjelent a két vádlott is, akiket egyhangúlag megválasztottak a gárda vezetőivé: az idősebb férfi lett az országos főkapitány, társa a helyettes. A szervezet irányítói jelen voltak a 2013. augusztus 19-én, Akasztón tartott újoncavatáson, ahol a résztvevőket a helyettes vezető köszöntötte. Ő ezen kívül részt vett a mozgalom 2013. augusztus 25-én és 2014. április 27-én megtartott rendezvényén is, ahol köszöntőt, illetve tiltakozó beszédet mondott. Mivel a főkapitány a 2014-es országgyűlési képviselő-választáson képviselőjelöltként indult, a legfőbb ügyész kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál mentelmi jogának felfüggesztését. A férfi azonban nem szerzett parlamenti képviselői mandátumot, így mentelmi joga megszűnt. A vádlottak szabadlábon várják a tárgyalást, a terhükre rótt bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - olvasható a közleményben. A megyei főügyész emlékeztetett arra: a Fővárosi Bíróság 2009. július 2-án jogerőre emelkedett ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és elrendelte annak törlését a bírósági nyilvántartásból. Az egyesület feloszlatása kiterjedt a szervezet által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is. A döntés után a Magyar Gárda "Új Magyar Gárda Mozgalom" néven folytatta tevékenységét, ez céljaiban, felépítésében, résztvevőiben és külsőségeiben azonosságot, vagy nagyfokú hasonlóságot mutat a feloszlatott szervezettel. Hozzátette: az országos főkapitány és helyettese irányítja a szervezetet, továbbá képviseli azt a külvilág - hatóságok, más szervek, sajtó, internetes portálok - felé. A Magyar Gárdával egyezően a szervezet strukturált, hierarchikus felépítésű. A vádirat értelmében a magát Új Magyar Gárdának nevező mozgalom azonos a feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal, így a vádlottak egy olyan társadalmi szervezetben töltenek be vezető tisztséget, amelyet a bíróság jogerősen feloszlatott. Az Új Magyar Gárda Mozgalom bejegyzését a bíróság elutasította - fogalmazott Nánási László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.