Kultúra

Új kiállítások a Somogyiban és olvasásnépszerűsítés a könyvtár falain túl

Új kiállítások a Somogyiban és olvasásnépszerűsítés a könyvtár falain túl

2014. július 14., hétfő
Új kiállítások a Somogyiban és olvasásnépszerűsítés a könyvtár falain túl

A kéthetes technikai nyári szünet után hétfőtől ismét a nyári nyitvatartási rend szerint olvasmányokkal, folyóiratokkal, filmekkel, hangzó dokumentumokkal, valamint új kiállításokkal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár központi épülete.

2014. július 15-én, kedden délután város bibliotékájában két kiállítás is nyílik, főként a könyvtár különleges gyűjteményéből, téma szerint válogatva anyagát.

’Tudástár - anno’ – kiállítás-megnyitó

Július 15. (kedd), 17 óra – földszinti kiállítótér

A tárlat az ’élet a Google előtt’ alcímet is viselhetné, hiszen a Somogyi Károly gyűjteményében kiemelkedő gazdagságú, muzeális értékű, XVI-XIX. századi lexikonokat, enciklopédiákat mutatja be, mégis egyfajta ’kikacsintás’ a XX-XXI. századra, annak bárhonnan elérhető, elektronikus enciklopédiáira, ’tudástáraira’. A válogatásban a hatalmas, egyetemes lexikonok, enciklopédiák mellett bibliai, földrajzi, matematikai, történeti, politikai, nyelvészeti, ókortudományi, orvosi, növénytani és egyéb szaklexikonok is szerepelnek. A magyar enciklopédiák közül Apáczai Csere János Utrechtben 1653-ben megjelent Magyar Encyclopaedia-ja a legrégebbi, a legfiatalabb a Somogyi Károly közreműködésével írt Egyetemes Magyar Encyclopaedia, amelyet a Szent-István-Társulat adott ki 13 kötetben 1859 és 1876 között. A nagy francia enciklopédia két kiadása mellett ritkaság a 37 kötetes, Madridban megjelent Enciclopedia Moderna, melynek kiállított példánya Miksa mexikói császáré volt. A kiállítást megnyitja Blazovich László egyetemi tanár, Szeged díszpolgára. A tárlat 2014. október 8-ig tekinthető meg.

100 éve született Pósa Lajos – emlékkiállítás

Július 15. (kedd), 16.30 óra – alagsori kiállítótér

„Tisza partján bandukolok, Dúdol a szél, száll a homok” – címmel, Pósa Lajos költő, szövegíró halálának 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár alagsorában. Szegedi kiadású könyvek, újságok, folyóiratok mellett kották (Dankó Pista nótáira írt Pósa-szövegekkel) is láthatók a tárlókban. Érdekesség: Pósa Lajos egyik versét Bartók Béla zenésítette meg. A tárlat anyagát a Gömöri Fotóklub Pósa Lajos-vándorkiállításának tablói gazdagítják. A képek a költő életútját mutatják be. A kiállítást Péter László irodalomtörténész nyitja meg. Közreműködik Behán László Dezső (hegedű). A rendezvény a Pósa-emlékévhez kapcsolódik, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös szervezésében valósul meg. A tárlat 2014. augusztus 15-ig látható.

Barangolás a könyvek birodalmában – olvasásnépszerűsítés a könyvtár falain túl

A Somogyi-könyvtár 2014. július 15-től 20-ig kitelepül az ÁRKÁD Szeged bevásárlóközpontba és több napig vidám, mesés programokkal várja a gyermek és felnőtt látogatókat. A könyves kvízjátékok, kézműves foglalkozások, dedikálások célja, hogy kedvet kerekítsenek az olvasáshoz. Az érdeklődők naponta más és más hősökkel és történetekkel kerülhetnek közelebbi ismeretségbe. Július 15-én, kedden óriások világában találhatják magukat, július 16-án, szerdán Móra nyomán meséket ismerhetnek meg a tulipántos láda mélyéről, július 17-én csütörtökön sárkányokkal küzdhetnek meg, július 18-án, pénteken szappanbuborék mesék kerülnek terítékre, július 19-én, szombaton tündérek szárnyán szállhatnak, július 20-án, vasárnap pedig mesebeli állátok a nap főszereplői. Szombaton és vasárnap íróvendégekkel is találkozhatnak a rendezvény látogatói, így például Gimesi Dórával a Csomótündér című mesekönyv szerzőjével és Paulovkin Boglárkával, számtalan mesekönyv illusztrálójával. A nyugalomra vágyók megpihenhetnek az erre kialakított olvasósarokban, valamint csereberélhetik kiolvasott könyveiket. Akik még nem könyvtári tagok, ingyenes féléves beiratkozást válthatnak a Somogyi-könyvtárba, vagy bármely fiókkönyvtárába. A Kedvenc hősöm alkotópályázatra készített művekből kiállítás készül, kiállított rajzokra a helyszínen szavazni is lehet. Részletes program a

Somogyi-könyvtár

és az

ÁRKÁD Szeged

honlapján:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.