Közélet

Több mint hetvenezer hamis árucikket foglaltak le egy uniós akcióban

Több mint hetvenezer hamis árucikket foglaltak le egy uniós akcióban

2014. július 7., hétfő
Több mint hetvenezer hamis árucikket foglaltak le egy uniós akcióban

Több mint hetvenezer hamisított árucikket foglaltak le az Európai Unió tagállamainak vámhatóságai az ERMIS névre keresztelt, összehangolt akcióban - tudatta hétfőn az Európai Bizottság.

Az akció főleg a postán vagy futárral kézbesített, kis csomagokra összpontosított. A műveletet a görög vámhatóság és az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF hajtotta végre más tagállamok, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Törökország és az Európai Bizottság szakembereinek bevonásával. A márciusi műveletben összesen 634 rajtaütést szerveztek, a hamis áruk többsége pedig a Távol-Keletről érkezett. A szakemberek lefoglaltak mobiltelefont, napszemüveget, autóalkatrészeket, valamint gyógyszereket is. "Ezek a hamisítványok veszélyt jelenthetnek az európai fogyasztókra, mert többnyire nem az uniós egészségügyi és fogyasztóvédelmi előírások betartásával készülnek" - áll a brüsszeli testület közleményében. A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy a magánvállalatok együttműködése is kulcsfontosságú a hamisítványok kiszűréséhez; azt ugyanis, hogy egy termék hamis-e, csak az eredeti gyártója, pontosabban az eredeti termék jogtulajdonosa állapíthatja meg. Az ERMIS-akcióban 210 olyan csomagot fogtak el, amelyek esetében az eredeti jogtulajdonos nem működött együtt a hatóságokkal, így a gyanús termékeket nem lehetett hivatalosan hamisnak nyilvánítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.