Közélet

Szolgálatba álltak Szegeden a digitális utastájékoztató kijelzők + FOTÓK

Szolgálatba álltak Szegeden a digitális utastájékoztató kijelzők + FOTÓK

2014. július 17., csütörtök
Szolgálatba álltak Szegeden a digitális utastájékoztató kijelzők + FOTÓK
szkt_digitalis_kijelzo02_gs

Már a Csillag téren lévő trolimegálló is digitális kijelzőn tájékoztatja az utasokat az induló járatokról. A szegedi tömegközlekedést fejlesztő nagyprojekt utolsó nagyobb beruházását adták át csütörtök délután: a 103 darab digitális kijelző egyikét Botka László kapcsolta be, és adta át jelképesen a városi tömegközlekedést használóknak.

"Néhány évvel ezelőtt úgy nyertük el az Európai Unió támogatását, hogy azt mondtuk: fejlődő európai nagyvárosként utasbarát, környezetbarát, modern tömegközlekedési rendszert kívánunk építeni Szegedre. Közel 30 milliárd forintból a teljes villamos- és trolibuszhálózatot át tudtuk alakítani, új troli- és villamosvonal épült, a szervízhátteret is újjá sikerült építenünk" - mondta az átadón a polgármester. Kiemelte: egy teljesen új szolgáltatással gyarapodott a szegedi tömegközlekedés, az SZKT járműveinek érkezéséről mindenki pontosan értekezhet a GPS-alapú nyomkövetés segítségével. Ezzel még nincs vége a fejlesztéseknek: a közeljövőben 110 padot is kihelyeznek a város különböző villamos- troli- és autóbuszmegállóiban, az utolsó három trolibusz is hamarosan megérkezik, illetve egy villamospálya-takarítógépet is beszereznek majd - ígérte

Botka László

. Az utastájékoztató rendszerrel egy időben két webterminál is megkezdte működését a Mars és Széchenyi téren, továbbá az interneten és okostelefonokon is elérhető lett az az útvonaltervező program, mely segítségével megtervezhetjük, hogy milyen járatokkal juthatunk el Szeged egyik pontjáról a másikra. Az útvonaltervező program számítógépen vagy tableten az xmap.szkt.hu címen, míg mobiltelefonon a mobil.szkt.hu címen érhető el.

A digitális utastájékoztató táblákat tavaly ősszel kezdték el felszerelni a megállókba, míg decemberben arról írtunk, hogy megkezdődtek a tesztek. Összesen 103 darab került a város különböző pontjaiba, melyek működését hónapokig tesztelték az átadó előtt. A nettó 391 millió forintos fejlesztés keretében megújult az SZKT diszpécserközpontja is, így a forgalomirányítók valós időben követhetik a járművek mozgását, illetve új kijelzőkkel látták el az SZKT összes járművét. Szeged 21 legforgalmasabb csomópontjában pedig olyan berendezésekkel látták el a jelzőlámpákat, melyek előnyben részesítik a tömegközlekedési járműveket késésük esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.