Közélet

Szeged víz alatt - egy óra alatt 18 milliméternyi eső szakadt a városra + VIDEÓ

Szeged víz alatt - egy óra alatt 18 milliméternyi eső szakadt a városra + VIDEÓ

2014. július 28., hétfő
Szeged víz alatt - egy óra alatt 18 milliméternyi eső szakadt a városra + VIDEÓ
ozonviz01_gs

Komoly vihar érte el vasárnap este Szegedet, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 10 és 11 óra között 18,3 milliméter csapadék hullott, amit 60 km/órás széllökések kísértek.

A 4-es villamos vonalán hosszabb időre leállt a forgalom, míg a 2-es villamos csak korlátozott szakaszon szállította az utasokat. A Dugonics téri körforgalomnál egy autó fennakadt a villamossíneket szegélyező padkán, így a Kálvária tér felé közlekedő villamosok is szüneteltették az utasszállítást. Több helyen a viharos erejű szél karvastagságú ágakat döntött le, és sodort az autósok elé az úttestre. A hirtelen lehullot esőt a csatornák nem tudták elnyelni, ezért az utakon szinte mindenhol 40-50 centiméter magas víz állt. http://www.youtube.com/watch?v=l2mlffxdU1Y Az OMSZ előrejelzése szerint hétfőn is lehetnek zivatarok, az átlagosan 5-15 km/órás szél időnként 20-35-ösre erősödhet. Várhatóan a maximum hőmérséklet 26 fok körül alakul.

Nehéz éjszakája volt a katasztrófavédelemnek

Vasárnap a viharos, esős időjárás következtében összesen 37 esetben riasztották a tűzoltóság egységeit. A makói raj 7 helyszínen avatkozott be, kidőlt fáknál, leszakadt faágaknál végezték el a műszaki mentési munkálatokat. A hódmezővásárhelyi tűzoltó egységeket a város 5 pontjára riasztották. A forgalmi akadályt képező kidőlt fák, úttestre szakadt faágak mellett a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék is számos helyen problémát okozott. Házakat, pincéket öntött el az esővíz, melyet a csatornák nem mindenhol tudtak elvezetni. A szegedi egységet húsz esetben riasztották. Legtöbb munkát Szeged területén is a leszakadt, kidőlt fák adták a tűzoltóknak. A lehasadt faágak több esetben villanyvezetékekre dőltek, melyek fennakadást okoztak az áramellátásban is. Szeged területén több mint tíz helyről jelezték a lakosok, hogy a pincéjüket, lakásukat elöntötte a víz. A veszélyhelyzet elhárításában a ruzsai egység és az Ásotthalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vettek. A katasztrófavédelemhez a vihar megérkezésétől, körülbelül este fél 7-től reggel 6 óráig folyamatosan érkeztek a bejelentések. Az egységek a megye több pontján, egész éjjel dolgoztak a veszélyhelyzet elhárításán. A lakosoktól jelenleg is érkeznek a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.