Közélet

Rétvári Bence: a trianoni emlékművek figyelmeztetnek is

Rétvári Bence: a trianoni emlékművek figyelmeztetnek is

2014. július 26., szombat
Rétvári Bence: a trianoni emlékművek figyelmeztetnek is

Rétvári Bence szerint a trianoni emlékművek nemcsak emlékeztetnek az 1920. június 4-ei igazságtalanságra, hanem figyelmeztetik is a ma emberét az ország szuverenitásának megőrzésére.

Az emlékművek azt üzenik a mának és a jövőnek is, hogy fontos a függetlenség megőrzése, hiszen mindig akkor érte baj az országot, amikor hiányzott az önrendelkezése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Tiszadadán, ahol felavatta a kétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település trianoni emlékművét és emlékparkját.

Rétvári Bence

emlékeztetett arra, hogy az első világháború előtt, az Osztrák-Magyar Monarchia idején nem volt teljes az ország szuverenitása, külügyi és hadügyi kérdésekben, illetve az ahhoz kapcsolódó pénzügyekben Bécsben született döntés, és így lépett be a háborúra az ország. Mégis Magyarország fizette a háborúért a legnagyobb árat, elvesztette területének kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét. Az államtitkár szerint a trianoni emlékművek "feladatként szabják meg az önrendelkezés mindenkori előmozdítását", hogy az elszakított területeken élőket is ugyanolyan jogok illessék meg, mint a Nyugat-Európában élő kisebbségeket. "Például területi autonómiát kaphassanak a Székelyföldön élők, úgy, mint ahogy az a Dél-Tirolban lakókat is megilleti" - fűzte hozzá. A tiszadadai trianoni emlékművet

Kövér József

55 éves szobrászművész - fogorvos és egyetemi oktató - készítette süttői mészkőből. A történelmi Magyarország szétszabdalt fekvő térképe felett egy lépő férfialakot faragott a három méter magas kő közepére jelképezve, hogy mindenkinek foglalkoznia kell a régmúlttal, s cselekednie kell az igazságtalanságok mindenkori elhárításáért - mondta a művész az MTI-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.