Közélet

Otthonteremtési állami fórumot javasolnak szakmai szervezetek

Otthonteremtési állami fórumot javasolnak szakmai szervezetek

2014. július 17., csütörtök
Otthonteremtési állami fórumot javasolnak szakmai szervezetek

Több szakmai szervezet levélben fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez annak érdekében, hogy újra működjön az Otthonteremtési Tanácsadó Testület (OTT) - közölte a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) az MTI-vel.

A levelet a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ), a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) és a TLE írta. A családok otthonteremtési kérdéseivel foglalkozó testületet még nemzetgazdasági miniszterként

Matolcsy György

alapította. Az OTT meghirdetett célja az volt, hogy - mértékadó civil és szakmai szervezetek bevonásával - otthonteremtési, továbbá az ehhez kapcsolódó pályázati és építésügyi kérdésekben, kormányzati intézkedésekre tegyen javaslatot, illetve kormányzati tervezeteket véleményezzen. A tájékoztatás szerint a Miniszterelnökség az építésüggyel, az európai uniós forrásokkal és a tárcaközi koordinációval kapcsolatban kulcsfontosságú hatásköröket kapott a kormánytól. Ezért - bár számos feladatkör továbbra is a nemzetgazdasági, illetve a fejlesztési tárcához tartozik - a levélírók úgy vélik, hogy egy újonnan elkészülő, átfogó otthonteremtési program gazdája a Miniszterelnökség lenne. A miniszternek írt levél megjegyzi, hogy a korábbi testület kidolgozott anyagai és javaslatai rendelkezésre állnak. Ezen kívül a civil és szakmai szervezeteknek is kidolgozott anyagaik vannak, a többi között az energiahatékonysági projektekkel, a használt lakásokkal kapcsolatos intézkedésekkel összefüggésben, valamint a lakásfelújítást, lakásépítést, bérlakás-építést ösztönző intézkedési javaslatokkal. Az OTT 26 tagú, közöttük több banki vezető, minisztériumi államtitkár, illetve helyettes államtitkár is megtalálható. A szakmai szervezetek közül - egyebek mellett - tagok a Magyar Építész Kamara, a TLE, a Magyar Ingatlanszövetség, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség továbbá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége vezetői is. A testület Matolcsy György miniszterségének megszűnte óta nem működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.