Közélet

Orbán: van szufla a magyar gazdaságban

Orbán: van szufla a magyar gazdaságban

2014. július 4., péntek
Orbán: van szufla a magyar gazdaságban
Seszták Miklós; Orbán Viktor; Bárány László; Bárány Péter

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a gyáravatók alapján úgy tűnik, "van szufla a magyar gazdaságban, és ez reménnyel tölthet el bennünket".

A kormányfő ezt csütörtökön mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán, a baromfitenyésztéssel, -vágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport üzemavatóján.

Orbán Viktor

beszédében úgy fogalmazott: ma csak azért van Magyarországon gazdasági növekedés, azért bővül a foglalkoztatás, mert a magyar vállalkozó szellem nem hagyta és nem hagyja magát. Kiemelte, hogy száz magyar dolgozóból 75-nek magyar kis- és középvállalkozások (kkv) adnak kenyérkereseti lehetőséget. Ezért "saját nemzeti célunknak és érdekünknek kell tekinteni, hogy a magyar vállalkozó szellemet képviselő kkv-k sikeresek lehessenek" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a magyar gazdaság akkor maradhat stabilan növekedési pályán, akkor lesz megdönthetetlen, ha megsokszorozódik a sikeres kkv-k száma. A kormányfő vállalkozó nemzetnek nevezte a magyart, - mint mondta -, "azért vállalkozunk, mert szeretjük a szabadságot, akkor teljesítünk jól, ha mi dönthetjük el, hogy mibe vágjuk a fejszénket, ha mi irányítjuk a sorsunkat. (...) A diktatúra nem a mi műfajunk, van, akinek az jól megy, a magyaroknak nem áll jól". Orbán Viktor szerint a Master Good tulajdonosának,

Bárány Lászlónak

és családjának a sikere is bizonyíték arra, hogy a magyar gazdaságot a vállalkozni akaró családok tehetik erősebbé. Felhívta a figyelmet arra, hogy a most átadott új üzemhez hasonló mindössze öt van egész Európában. Hozzátette, ez a cég is azt példázza, hogy a magyar bankrendszer magyar kézben lévő része által nyújtott hitelek - különösen az exporttevékenységhez adott kölcsönök - szükségesek most és a jövőben is. Jelezte továbbá, hogy Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója, a Master Good cégcsoport az elmúlt években mintegy 40 millió forint támogatást adott civil, kulturális és sportszervezeteknek. "Ezt meg kell becsülnünk, különösen manapság, amikor vannak olyan külföldi kézben lévő óriásvállalatok, amelyek a mi kenyerünket eszik, amelyeket beengedünk magunk közé, amelyek rajtunk keresnek súlyos tízmilliárdos profitokat, mégis visszaélnek a vendégjoggal, és ki akarják húzni magukat az adófizetés terhe alól" - mondta a kormányfő. Orbán Viktor azt is mondta, kormánya helyesen döntött, amikor vállalta a keleti piac kapuinak kinyitását a magyar vállalkozásoknak. "Azt szeretnénk, ha ezek a kapuk sarkig ki lennének tárva a magyar vállalkozások előtt" - jelentette ki a miniszterelnök.

Seszták Miklós

nemzeti fejlesztési miniszter az avatón hangsúlyozta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felelőssége abban áll, hogy a tárca felügyelete alá tartozó területeken rendelkezésre álló erőforrásokat a korábbinál is hatékonyabban állítsa az ország versenyképességének szolgálatába. Ennek egyik előfeltétele - folytatta - , hogy a magyar áru külföldön is piacképes legyen, ehhez pedig szükség van a vállalkozások működési költségeinek csökkentésére, fellendítésükhöz pedig a közműszolgáltatások piacának átalakításával, az ipari rezsicsökkentéssel is hozzájárul az NFM. "Kellenek az ambiciózus vállalkozások, amelyek képesek valódi értéket képviselni Magyarországon, (...) a Master Good ilyen vállalkozás" - jelentette ki Seszták Miklós. Bárány László, a cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa a fejlesztés jelentőségéről szólva elmondta, a kibővített kisvárdai üzem vágósorán óránként 12 500 darab csirkét dolgoznak föl, a cég ezzel a teljesítménnyel Európa élvonalába tartozik. A kibővített vágóüzem 2,1 milliárd forintos bekerülési költségéből 250 millió forintot támogatás útján nyert el a Master Good. "A következő öt évben megduplázzuk a termelést itt Kisvárdán, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi évente 36-37 millió darab csirkevágást 60 millió fölé emeljük - mondta Bárány László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.