Közélet

Megerősítette Magyarország országkockázati besorolását a Coface

Megerősítette Magyarország országkockázati besorolását a Coface

2014. július 25., péntek
Megerősítette Magyarország országkockázati besorolását a Coface

Megerősítette Magyarország országkockázati minősítését a Coface nemzetközi hitelbiztosító - közölte a cég az MTI-vel. döntését azzal indokolva, hogy az idén a magyar gazdaság helyzete és kilátásai javultak, a reál GDP nyolc éve nem látott ütemben nőtt.

A világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójának szakértői úgy látják, az export és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fontos szerepet játszanak Magyarország gazdasági növekedésében. Továbbra is a B kategóriába tartozik Magyarország országkockázati megítélése - közölte a Coface. Megjegyezték: a változatlanul hagyott B osztályzat azt jelenti, hogy a Coface szakértői kedvezően értékelik az elért eredményeket, ugyanakkor érzékelhető kockázatokat is látnak Magyarországon, emiatt az ország kockázati megítélésén egyelőre nem változtattak. A Coface szakértők kiemelik: a gazdasági helyzet és a kilátások is javultak, a magyar GDP reálértéken 3,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, amire 2006 óta nem volt példa. Az MTI-hez eljuttatott rövid összegzés szerint

Grzegorz Sielewicz

, a Coface régiós elemzője szerint a növekedésben főszerepet játszanak a közszférában végrehajtott beruházások, valamit a "tempósan" növekvő export. Az exportteljesítmény pedig egyrészt az eurózónában megindult élénküléssel, másrészt a magyarországi autóipar bővülő kapacitásaival magyarázható. A magánszférában is növekszik a beruházási hajlandóság, különösen a kkv-szektorban, ez egyebek között a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának köszönhető. A kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban bekövetkezett élénkülés azért különösen fontos, mert a kkv-k az éves GDP 54 százalékát adják, és a foglalkoztatottak 70 százalékának adnak munkát - mutatnak rá a Coface szakemberei. Az elemzés utal a kockázatokra is, így arra, hogy Magyarország besorolását a háztartások fogyasztásának lassú növekedése is befolyásolja, mégpedig a devizahitelek elhúzódó, még mindig kedvezőtlen hatása és a visszafogottan emelkedő keresetek miatt. További kockázati tényező, hogy Magyarország erősen függ a külső kereslettől, az export GDP-hez mért aránya régiós összevetésben a legmagasabb, 96 százalékos, miközben Csehországban 79, Lengyelországban 48, Romániában pedig 42 százalékos ez az arány. A Coface elemzői a kedvezőtlen tényezők között említik a nem teljesítő bankhitelek 18 százalékos arányát, valamint a bankadó magas szintjét. A szakértők emellett kockázatosnak tartják a régióra, így Magyarországra nézve az ukrán-orosz konfliktust, mivel mind Ukrajna, mind Oroszország fontos kereskedelmi partnere a régió országainak. A Coface a Magyarországról és a régióról szóló elemzéssel párhuzamosan közölte azt is, hogy a napokban a társaság papírjait közel 1 milliárd eurós értékű tranzakció keretében bevezették a párizsi tőzsdére. A Coface Group a világ vezető hitelbiztosítója, amely megoldást kínál a vállalatoknak szerte a világban ügyfeleik pénzügyi kötelezettségeinek elmulasztásából fakadó kockázatára, a hazai piacon és export esetén egyaránt. Tavaly a 4400 alkalmazottat foglalkoztató Coface Group 1,440 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.