Közélet

Még nincs Csongrád megye légterében parlagfű pollen

Még nincs Csongrád megye légterében parlagfű pollen

2014. július 4., péntek
Még nincs Csongrád megye légterében parlagfű pollen
parlagfu_felderites0_gs

A napokban leolvasott eredmények még nem jeleznek parlagfű polleneket Csongrád megye légterében. Viszont magas értéket mutatnak a csalánfélék, a pázsitfűfélék és nagyon magas az értéke a gombaféléknek. A szakemberek a növény irtására és az ilyenkor szokásos gyógyszerek szedésének fontosságára hívják fel a figyelmet - adta hírül Tombácz Zsuzsanna, megyei tisztifőorvos.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve felhívja a lakosság figyelmét, hogy még mindig nem késő a parlagfű irtása. Legcélravezetőbb, ha a gyomnövényt tövestől távolítjuk el, persze a fűnyírás is megoldást jelent, azonban a megmaradt szárrészről a növény újra kihajt. Várhatóan, ha az időjárás napos marad, esetleg esővel váltakozva, július vége felé már tapasztalható lesz a parlagfű pollen koncentráció emelkedése. Augusztus 20-a körül már magas értékek fordulhatnak elő. Az arra érzékeny személyeknél már 30-as koncentráció is allergiás tüneteket válthat ki. Ilyenkor orrfolyás, tüsszentés, szem viszketés, köhögés, súlyosabb esetben asztmatikus jellegű fulladás jelentkezik. Csökkenti az allergiás reakciók kialakulását, ha már most elkezdik a gyógyszerek szedését a pollen-érzékenyek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.