Közélet

LMP: ne legyenek elbocsáthatók a kisgyermeket nevelő nők

LMP: ne legyenek elbocsáthatók a kisgyermeket nevelő nők

2014. július 13., vasárnap
LMP: ne legyenek elbocsáthatók a kisgyermeket nevelő nők
SZS20140501_majalis_a_ligetben_003

Az LMP úgy kívánja megváltoztatni a munka törvénykönyvét, hogy ne legyenek elbocsáthatóak a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő nők - jelentette be a párt társelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ugyancsak kötelezővé kívánják tenni a jogszabály megváltoztatásával a munkáltatók számára a kisgyermekes anyák úgynevezett atipikus foglalkoztatását, vagyis ne csupán részmunkaidőben, hanem például távmunkában, vagy sűrített munkahét formájában is dolgozhassanak - közölte

Szél Bernadett

. Ugyanakkor azt követelik a kormánytól, hogy nyújtsa be az Országgyűlésnek a családon belüli erőszak elleni Isztambuli egyezmény ratifikációját - tette hozzá a politikus. Szél Bernadett úgy vélekedett, hogy a kormány továbbra is másodrendű állampolgárokként kezeli a nőket, akinek a helyzete egyre romlik. Mint fogalmazott: amíg a nők úgy érzik, hogy nincsenek megbecsülve, nincsenek lehetőségeik ebben az országban, addig "nem lesz elég baba sem". Ez azért lehet így, mert kormányzatok sora nem érti meg azt, hogy a nők nem pénzért szülnek, hanem akkor, ha van lehetőségük és esélyük gyermekük tisztességes felnevelésére - tette hozzá. A Fidesz-kormány intézkedései köszönő viszonyban nincsenek a retorikájával. A kormány hátat fordított a nőknek, és egyneműsítette az országot - vélekedett az LMP-s politikus. Az Országgyűlésben, mindössze 10 százalék a nők aránya, a 133 kormánypárti képviselő közül, mindössze 9 nő, a kormány pedig kizárólag férfiakból áll. Megszűnt a nőüggyel foglalkozó parlamenti albizottság, és nincs már a nők foglalkoztatásáért felelős miniszteri biztos sem. Az LMP kezdeményezi az utóbbi poszt visszaállítását is - mondta a társelnök. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy immár 60 ezer forintnyi különbség alakult ki egyes szakmákban a nők és a férfiak bére között, a Fidesznek foglalkoznia kellene ezzel - fűzte hozzá. Egy azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, miszerint a Demokratikus Koalíció egy rendezvényén bántalmazták

Gulyás Mártont

, a Krétakörnek a "romabűnözés" kifejezés ellen tiltakozó képviselőjét, Szél Bernadett azt válaszolta, hogy elfogadhatatlannak tartják a történteket, és további vizsgálatot követelnek. Hozzátette: nem szeretnének beszállni az "álbaloldali pártok" vitájába, ám elfogadhatatlannak tartják, hogy a bűnözés szó elé bármilyen népcsoport nevét beillesszék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.