Közélet

LMP: a származás helyett a tehetség érvényesüljön az oktatásban!

LMP: a származás helyett a tehetség érvényesüljön az oktatásban!

2014. július 25., péntek
LMP: a származás helyett a tehetség érvényesüljön az oktatásban!

Az LMP szerint a kormány intézkedései nyomán mára egyre inkább csak a társadalmi elit gyermekei juthatnak be a felsőoktatásba, a diplomaszerzést pedig sokkal inkább meghatározza a szülői háttér, mint a tehetség.

Erről

Pető Ernő

, az ellenzéki párt felsőoktatási szakszóvivője beszélt pénteken, Budapesten újságíróknak. A politikus hangsúlyozta, az LMP szerint a most zajlóval éppen ellenkező tendenciára lenne szükség, vagyis arra, hogy a diploma megszerzésében a tehetség és ne a származásból adódó előnyök döntsenek. Azt mondta, a Fidesz Európai egyik legigazságtalanabb felsőoktatását hozta létre, mivel az nem a társadalmi esélyek kiegyenlítésére törekszik, hanem növeli azokat. Pető Ernő szerint mindez azért történhet, mert a kormány nem ismeri fel, hogy az oktatás nem egy megszorításokra szoruló ágazat, hanem a gazdasági felemelkedés záloga. Magyarország felemelkedése ugyanis csak akkor lehetséges, ha az oktatás egészét újratervezik - mondta, a lehetséges változtatásokra példaként említve a pedagógusok és a felsőoktatásban tanítók fizetésének emelését, valamint az ingyenes képzések bővítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.