Közélet

Legyen kedves leszállni, gyalogátkelőhely! + FOTÓK

Legyen kedves leszállni, gyalogátkelőhely! + FOTÓK

2014. július 24., csütörtök
Legyen kedves leszállni, gyalogátkelőhely! + FOTÓK
biztonsagos_kozlekedes04_gs

Eddig sem lehetett, ezután viszont tábla tiltja a kerékpáron közlekedést a Dugonics téri körforgalom gyalogátkelőhelyein.

Gyakori látkép Szeged belvárosában, hogy a kerékpárosok - dolgukra sietve - áttekernek a gyalogátkelőhelyeken, holott ez nemcsak tilos, hanem balesetveszélyes mutatvány is. A kerékpárosoknak külön sárga sáv jelzi azt az útvonalat, ahol biztonsággal és szabályosan átkelhetnek a túloldalba. A megnövekedett biciklis forgalom és a párhuzamosan megnövekedett biciklis balesetek száma miatt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a Szegedi Rendőrkapitánysággal és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával, továbbá a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-vel úgy döntött, városszerte figyelemfelhívó táblákat helyez el. Az első két ilyen szabályozó táblát csütörtökön, a Dugonics téri körforgalom kijelölt gyalogátkelőhelyei mellett rögzítették az oszlopokra. "Több táblakihelyezési koncepciónk is van, jelenleg a veszélyes csomópontok felmérése zajlik. A Dugonics tér és környéke szerepelt az első etapban" - tájékoztatta portálunkat

Virágné Nagy Angelika

százados, a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője. A sajtótájékoztató ideje alatt nem egy kerékpáros próbált meg gyorsan átkerekezni a túloldalba, azonban minden alkalommal rendőrökkel találták szemben magukat. Az osztályvezető kérdésünkre elmondta, személyiségfüggő ki hogyan reagál a szóban történő felszólításra, azt sem tartja kizártnak, hogy lesznek olyan biciklisek, akiket csak a bírság győz meg. "Viszont nem ez az elsődleges, nem az a célunk, hogy bárkit is inzultáljunk és megbántsunk, hanem hogy mindenki épen és egészségesen hazaérjen a családjához."

biztonsagos_kozlekedes05_gs

Makrai László

, a környezetgazdálkodási kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a kerékpárosoknak is szükségük lenne egy alap KRESZ-oktatásra, hiszen bizonyos életkor fölött nemcsak a közlekedésben részt vevőkre, hanem saját magukra is veszélyt jelentenek. Véleménye szerint ebben segíthetnének a különböző biciklis klubok és egyesületek. Felhívta a figyelmet a megosztott járdák szűkösségére, kiemelve a Somogyi utcától a "lófaráig" vezető utat, ahol rendszeresen járnak biciklivel a polgárok. A túlzsúfolt kerékpárutakra érkezett panaszokra úgy reagált, nem tudnak és nem is lenne illendő további zöld területeket elvenni a várostól azért, hogy kijelölt útvonalat építsenek a két keréken közlekedőknek. Figyeljenek tehát az új táblákra, a Dugonics tér után bárhol felbukkanhatnak a városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.