Sport

Labdarúgás: Bódi Attila vezetésével a bajnoki cím a cél Vásárhelyen, Bertók is a fedélzeten

Labdarúgás: Bódi Attila vezetésével a bajnoki cím a cél Vásárhelyen, Bertók is a fedélzeten

2014. július 3., csütörtök
Labdarúgás: Bódi Attila vezetésével a bajnoki cím a cél Vásárhelyen, Bertók is a fedélzeten
bodi_attila

A Vásárhelyen élő edző, Bódi Attila húsz év után tér vissza a város labdarúgásába, hiszen július elsejétől ő irányitja a HFC megyei I. osztályú felnőttcsapatát, emellett nagy tervei vannak a futsal és a strandfoci sportágak terén is. Az újonnan kinevezett vezetőedző a SZEGEDma.hu-nak mondta el először vásárhelyi terveit, céljait, szólt a vásárhelyi megyei I. osztályú gárda helyzetéről, és a nagy szerelemről, a futsalról és a strandfociról szóló hitvallását megismerhetjük.

- Két évtizednyi távollétet követően hogyan került vissza a vásárhelyi labdarúgás vérkeringésébe?

- Már három évvel ezelőtt is beszélgettem a HFC vezetőivel az elképzeléseimről, de végül akkor a klubon belüli néhány személy ellenállása miatt nem jött létre köztünk a megállapodás. Mintegy fél évvel ezelőtt ismét leültem

Horváth Zoltán

elnök úrral egy beszélgetésre, ahol ismét elmondtam neki az észrevételeimet - amelyben a nagypályás labdarúgás mellett a futsal és a strandfoci is jelentős szerepet tölt be -, és a közelmúltban abban állapodtunk meg, hogy a klub lehetőséget ad ezek megvalósítására.

- A hírek szerint az elég nehéz helyzetben lévő makói csapatot hagyja el a vásárhelyi kispadért. Nem tart attól, hogy a makóiak megorrolnak önre azért, hogy ilyen helyzetben cserbenhagyja a csapatot?

- Megmondom őszintén, hogy ettől nem félek. Makón olyan - talán még a barátinál is erősebb - viszonyok között dolgozhattam mind a csapathoz közel álló emberekkel, mind a csapattal és az edzőkollégáimmal, hogy kölcsönösen tudomásul vettük azt, hogy mi és miért történik. Sajnos a klub közvetlen - mondhatni nem létező - vezetésével már nem volt ilyen a kapcsolatom ha ezen a téren is rendben lettek volna a dolgok, akkor valószínűleg én sem váltottam volna. Sajnálom ugyan, de ezt meg kellett tennem.

- Mikortól szól és meddig tart a vásárhelyi megbízatása, mikor kezdődik a felkészülés a megyei I. osztályú bajnokságra és mi vár a csapatra a felkészülési időszakban?

- A szerződést ugyan még nem írtuk alá, de a szóbeli megállapodás alapján július elsejétől kezdem a munkát Vásárhelyen, és mindkét fél hosszabb távra tervezi ezt az együttműködést. A bajnoki idényre történő felkészülést a csapattal július 7-én, hétfőn kezdjük el. A felkészülésben sok újdonság nem várható, hiszen ebben az időszakban kell megteremteni a fizikai alapokat ahhoz, hogy célunkat, a bajnoki cím megszerzését elérhessük. Keményen fogunk dolgozni. Nagy harc várható a következő idény bajnoki elsőségéért, amelyben várhatóan a Mórahalom gárdája lesz a legnagyobb ellenfelünk, de az újszegediekre, a makóiakra és az algyőiekre is nagyon oda kell figyelnünk, emellett minden évben van több bravúrosan szereplő együttes, tehát izgalmas idényre készülünk. Azt kategorikusan kijelenteni felelőtlenség lenne, hogy mi leszünk a bajnokok, hosszú lesz azt idény, amelyben sok-sok körülmény befolyásolhatja az eredményeket, de úgy hiszem, hogy reális esélyünk lehet arra, hogy ott legyünk az élen a végén.

- A hírek szerint főleg a támadó szekcióban több játékos is távozik a HFC játékoskeretéből, amelynek elsődleges mozgatórugója az volt, hogy a klub vezetése igen szerény, szinte csak jelképesnek mondható anyagi feltételeket kínált a játékosoknak.

- Megyeszerte voltak mendemondák a vásárhelyi elvándorlásról, én viszont úgy ítélem meg, hogy ezek teljesen szokványos nyári játékosmozgásnak tekinthetők. Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy néhány játékos külföldön látja a boldogulása útját, így információim szerint két fiatalunk,

Konc Adrián

és

Szabó Márk

Németországban próbál szerencsét. Való igaz, hogy távozik Vásárhelyről

Bernát Péter, Varga Máté, Hatvani József, Grósz Márk

és az FK Szegedhez tartó kapus,

Vasas Gábor

is, bár utóbbi megtartására még megpróbálok lépéseket tenni. Az elmúlt bajnoki évben pályára lépett keretből kérdéses

Keller Zoltán

és

Jesenszki György

mellett a hosszú ideje sérüléssel bajlódó Juhász Sándor és a cserekapus

Nagyistván Ádám

sorsa is, valószínűleg többségük nem Vásárhelyen játszik tovább. Az anyagiak valóban szerepet játszhattak néhány távozó esetében, de a klub ajánlata megítélésem szerint korrekt volt, sajnos a játékosok egy része nem volt képes átgondolni azt, hogy egy klub nem az eredmény nélküli játékot támogatja, amennyiben viszont a csapat eléri az elvárt eredmény, akkor mindenki jobban járhat. A játékosokat érintő pénzügyi szerkezet ugyanis több részből áll, kétségtelenül van ennek egy mindössze tízezer forintos alapot jelentő része is. Az, hogy a klub vezetése szeretne elmenni egy teljesítményarányos pénzügyi orientáció felé, az megítélésem szerint teljesen normális, már nagyon régen ezt kellett volna csinálni, hiszen az ország 1989 óta átváltott a piacgazdaságra, ez alól szinte csak a foci jelentett kivételt és ez nem jó. A játékosok hozzászoktak ahhoz, hogy kapnak fix pénzeket teljesítmény nélkül is. Vásárhelyen most meg lett határozva a teljesítmény elvárás, amelynek teljesítése esetén jobban lehet a játékosoknak keresni, mint az elmúlt bajnoki évben. Azok a játékosok, akik vagy nem érik ezt fel ésszel, vagy "pilickázni" akarnak, azoknak ez a verzió nem felel meg. Nekem ez egy teszt is, hiszen most látom, hogy kik azok a játékosok, akik úgy kezdik a felkészülést, hogy teljesíteni szeretnének, és hisznek annyira magukban, hogy az elvártakat tudják is teljesíteni. Magam is ilyen vagyok, és ilyen szellemű játékosokat szeretnék magam mellett látni. Szerintem azok a játékosok, akik elmentek, félnek ettől a megmérettetéstől, így nem is sajnálom, hogy az ilyen mentalitásúak távoztak.

bodi_attila03

- Kik azok a játékosok, akikre az elmúlt évi keretből továbbra is számíthat és kik vannak az erősítési elképzelések között?

- Az elmúlt bajnokságban szerepeltek közül a rutinos játékosoknak számító

Antal Krisztián, Kökény Tamás, Marton Bence, Kerepeczki Csaba, Varga Róbert, Nagy András, Rácz Dezső

és

Huszár Lajos

játékára a következő idényben is számíthatok, mellettük a fiatalok közül

Tóth József, Huszka Milán, Molnár Zsolt

és

Brizik-Bodrogi István

is a keret tagja lesz, de a lehetőség a többi fiatal előtt is megvan a felnőttcsapatba kerüléshez. Az új igazolások közül egyelőre két játékos érkezése biztos, hazahívtam Mindszentről a rutinos

Kovács Krisztiánt

, akire nemcsak kapusként, hanem kapusedzőként is számítunk, mellette a csongrádiak gólvágója,

Bertók Gábor

is aláírt már a HFC-hez. Ez jelenleg 14 játékost jelent, de a hivatalos átigazolási időszak csak július elsején kezdődött, így természetesen mi is tárgyalásban állunk jó néhány labdarúgóval - többek között a makói

Tóth Attilával

és az igen gólerős ifjúsági korú

Solymosi Attilával

- akiknek az ügye a közeljövőben így, vagy úgy, de lezáródik.

- Hallani arról is, hogy az elmúlt bajnoki évben Makón szerepelt szerb légiósok is képbe kerültek Vásárhelyen.

- Valóban folynak tárgyalások szerb játékosokkal is. A makói különítményből

Aleksandar Joveticet

szerettem volna Vásárhelyre hozni, de neki ausztriai ajánlatai is vannak, így kevés a remény a leigazolására. A remek felépítésű támadó,

Dejan Veselinov

Makón nyújtott tavaszi teljesítményével nem voltam elégedett, igaz neki olyan munkahelyi elfoglaltsága van, hogy értékesítőként naponta több száz kilométert kénytelen autózni, és ez egyrészt az edzésre járását, másrészt a pályán nyújtott teljesítményét is negatívan befolyásolta, így vele nem számolunk. Aki viszont szóba jöhet

Rade Cetkovic

, aki a tavaszi idényben került Makóra, és több poszton is megbízható, jó teljesítményt nyújtott. Tárgyalunk még néhány szerb játékossal, de az ő leigazolásuk csak akkor kerülhet előtérbe, ha néhány lyukas posztra sem az utánpótlásunkból, sem más magyar csapatból nem találunk megfelelő megoldást.

-Az augusztus közepén rajtoló bajnoki év előtt milyen felkészülési mérkőzések segíthetik a HFC formába hozását?

- Az első ilyen lehetőség július 19-20-án adódik, amikor szeretném elvinni a csapatot az Abádszalókon sorra kerülő Országos Strandfoci Bajnokság területi selejtezőjére. Ezt a hétvégét a csapatépítés szempontjából is fontosnak tartom. Nagypályán hat felkészülési találkozót tervezünk a rajt előtt, amelyek közül csak az augusztus 2-i fellépés kérdőjeles, ekkor vagy a Kiskunfélegyházi HTK, vagy az FK 1899 Szeged lesz az ellenfelünk. Ami már biztos: július 23. (szerda) 18.00: HFC - Mindszent FC, július 26. (szombat) 11.00: Szarvasi FC - HFC, július 30. (szerda) 18.00: Kondoros FC - HFC, augusztus 6. (szerda) 18.00: SZEOL SC (Tisza Volán) - HFC, augusztus 9. (szombat) 17.00: HFC - Mártély SK.

A futsal és a strandfoci irányába is nyit a HFC

Az köztudott önről, hogy régi nagy szerelme a labdarúgáson belül a futsal szakág, majd az utóbbi időben a strandfoci is közel került a szívéhez. A hírek szerint a futsalt Vásárhelyen is újra életre kívánja hívni és a strandfoci meghonosítása is a tervei között szerepel.

- Így igaz. A 2014/2015-ös bajnoki évben a HFC benevez a II. osztályú futsalbajnokságba, és indulunk a strandfoci országos bajnokság selejtezőin is. Jelenleg ez utóbbi szakágnak az ideje van, így a strandfoci megismertetése érdekében már a következő két hétvégén rangos eseményt rendezünk, hiszen a Kopáncs térségében található wakeboardpálya mellett, a Sun City homokos részén lesz az országos strandfoci bajnokság egyik selejtező fordulója, június 5-én a 15 évesek, június 6-án a 17 évesek, június 12-én a 19 évesek, míg június 13-án a lányok versenyére kerül sor.

bodi_attila2

- Valljuk be, hogy Magyarországon sem a strandfoci, sem a futsal nem igazán tarthat számot nagy érdeklődésre a nézők között. Ennek ismeretében mégis mi motiválja ezek irányába önt?

- A strandfoci remek kiegészítőnek számít a nyári időszakban a labdarúgóknak, míg a futsal jelentősen fejleszti a játékosok egyéni képességeit. Ezek a szakágak jelentős segítséget adhatnak az utánpótlás nevelésben is, hiszen régiónk fiataljai előtt a nagypályán viszonylag szűkebb lehetőségek vannak, míg a futsalban és a strandfociban magasabb szintre, sőt akár a válogatottságig is eljuthatnak. Jó példa erre, hogy Kovács Krisztián, Varga Róbert,

Kiss Krisztián

és

Koncz Zsolt

is ebből a régióból lett válogatott. Meggyőződésem, hogy egy-két évi kitartó munka után mindkét szakágban komoly eredményeket érhetünk el. Főleg strandfociban látok nagy lehetőséget, ahol rövid idő után is nagyot lehetne durrantani, hiszen a jelenlegi válogatott kerete már hosszú ideje alig változott, az utánpótlást pedig szinte nem is lehet érzékelni.

- A nagypályás labdarúgók mennyire vevők e két szakágra?

- Jómagam az idősebb labdarúgóimtól már nem fogom elvárni, hogy versenyszerűen szerepeljenek a futsal bajnokságban és hétfőnként itt is bajnoki mérkőzésen kelljen pályára lépniük. A fiatalokban azonban nagyon bízom. A fiatal játékosok nagypályás játékában viszonylag rövid után már érzékelhető a futsal jótékony hatása. A futsalban ugyanis nem lehet a pályán pihenni és végig nagyon koncentráltan kell játszani. Amennyiben ezeket átvisszük a nagypályára, akkor már azzal is nyerni lehet egy-egy mérkőzést, ha tíz-tizenöt perccel hosszabb ideig tudunk koncentrálni ellenfelünknél. Terveim között szerepel, hogy iskolák közötti bajnokságot írunk ki, a középiskolás sportosztályokban tanulók pedig az egyesületen belül rendszeres futsal képzést is kapni fognak. Biztos vagyok abban, hogy azok a fiatalok, akik a HFC-t választják egyesületüknek, a három szakág valamelyikében megtalálják azt a célt, amelyért érdemes ezt a szép játékot játszani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.