Közélet

Középkori utazásra invitálnak a Nándorfehérvári Emléknapok

Középkori utazásra invitálnak a Nándorfehérvári Emléknapok

2014. július 9., szerda
Középkori utazásra invitálnak a Nándorfehérvári Emléknapok
nandorfehervar_mj101

Idén is a magyarság legdicsőbb győzelmén keresztül elevenítik fel a középkor szellemét Alsóvároson a IX. Nándorfehérvári Emléknapok keretében július 18-án és 19-én.

Szeged-Alsóvárosra idén is történelmi kavalkádra invitálják az érdeklődőket, július 19-én állig felfegyverzett, páncélba öltözött lovagokkal találkozhatunk, török és keleti népcsoportok ruházatát felöltő harcosokkal. A IX. Nándorfehérvári Emléknapok július 18-án, pénteken történelmi emléküléssel veszi kezdetét,

Miklós Péter

történész A Hunyadiak és a keresztes eszme címmel tart előadást az alsóvárosi ferences látogatóközpontban. A hagyományoknak megfelelően szombaton 10 órától a Klauzál tértől egészen az alsóvárosi Mátyás térig zenés felvonulás jelzi, hogy megkezdődnek az emléknapok. Az érdeklődők láthatják többek között a Pavane Táncegyüttes zászlóforgatóit, majd a Langaléta Garabonciások vásári komédiára invitálnak. Délben a harangszót követően ferences köszöntővel folytatódik a program, majd 13 órától harci bemutatók sora veszi kezdetét. Először a Hollószárny Lovagrend mutatkozik be, a vívás művészete a Szablya Iskolája mutatja meg az érdeklődőknek, míg a Porta Herorum középkori történeti bemutatóval készül, de érkeznek a Mátyás térre Iloncsuk Szabadcsapat török-tatár harcosai is. Az Aranygyapjú Társulat Rúzsa Sándor, az alföldi betyár című darabbal készül az emléknapra, majd 17 órától a hódmezővásárhelyi katonai fúvószenekar lép fel. A magyar lovas kultúrát is megismerhetik a Mátyás térre kilátogatók, 18 órától pedig táncházba invitálja a vendégeket a Mentés Másként Trió. 19 óra után kiderül, hogy ki lesz Szeged Kinizsije, az erős emberek versenye után a Carmina Danubiana zenekar koncertezik a Flame Flowers Tűzzsonglőr csapat fellépése előtt. A nap folyamán történelmi totó, haditáborok, kézműves vásár és foglalkozás, agyagos és csuhés játszóház is várja a családokat, továbbá honvédségi harceszköz bemutató és toborzó a gyermek lovagi torna mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.