Közélet

Kothencz János: A L.É.T. a vízi sportokat is népszerűsíti

Kothencz János: A L.É.T. a vízi sportokat is népszerűsíti

2014. július 16., szerda
Kothencz János: A L.É.T. a vízi sportokat is népszerűsíti
kothencz_janos_csasbai_edvin02_gs

Egy jövőbeni együttműködés alapjairól egyeztetett a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója, Csabai Edvin a L.É.T. életre hívójával, Kothencz Jánossal. Az egyik megjelölt cél, hogy a vízi sportokat – így például a kajak-kenut és a sárkányhajózást - népszerűsítsék a hátrányos helyzetű, lakótelepeken élők körében is.

A testmozgás, a sport és az egészséges életmódra nevelés legalább annyira fontos a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek körében, mint azoknak, akiknek ez természetes részben az egészségesebb családi szocializációjuk, netán anyagi helyzetük miatt. A L.É.T.–Lakótelepi Emberek ÉrdekképviseletiTársulásának alapítója,

Kothencz János

a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatójával folytatott megbeszélésen arról is beszámolt, hogy vannak társadalmi rétegek, akik gyakorlatilag információk híján lemaradnak ezekről a lehetőségekről. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a L.É.T., a közösségépítés és a sportos életmód fontosságát hangsúlyozva focitornákat évek óta rendszeresen szerveznek, de új sportágak felé is nyitnának. Mivel Szeged a napfény mellett a vízi sportok városának is tekinthető, adódik, hogy a L.É.T. csapatához tartozók körében a kajak-kenut vagy épp a sárkányhajózást népszerűsítsék, mint szabadidős tevékenységet.

kothencz_janos_csasbai_edvin01_gs

Mindez egybevág az MKKSZ stratégiai célkitűzéseivel, a szövetség ugyanis évekkel ezelőtt stratégiai célként jelölte meg, hogy az élsport mellett nyitnak a társadalom felé.

Csabai Edvin

, az MKKSZ szakmai igazgatója ezért is üdvözölte a L.É.T.alapítójának a felvetését, hogy a vízi sportot népszerűsítsék a lakótelepeken élők körében. A Kothencz Jánossal folytatott megbeszélésén Csabai Edvin hangsúlyozta, azt szeretné a kajak-kenu szövetség, hogy ne csupán évente pár óra hosszat szurkoljanak az emberek például a televízió képernyők előtt a versenyzőknek, hanem maguk is szálljanak vízre. „Az MKKSZ-nek országos szinten 120 egyesülete van, melyek taglétszáma éves szinten 10%-kal növekszik. Célunk szabadidős központok, színterek létrehozása, amiben partnerek a helyi egyesületek vezetői, hiszen nekik is érdekük, hogy ne csak a versenyzőkkel és az utánpótlással foglalkozzanak” – részletezte Csabai Edvin.

csabai_edvin_gs

A szabadidős szakágak közé tartozik a vízitúra és a sárkányhajó is, ez utóbbi virágkorát éli, részben talán azért, mert előképzettség nélkül is öt perc gyakorlás után beül a hajóba, és élvezi, ráadásul tömegeket mozgat meg. Két éve sulisárkány programot is indítottak, melynek lényege, hogy a szövetség keresi fel az oktatási intézményeket és bemutatja a gyerekeknek a sportágakat. „Imádnak Szegedre jönni a kajak-kenusok, amit mi sem bizonyít jobban, hogy minden nézőszám-rekord itt dől meg, az esetenként 20-30 ezres tömeg olyan hangulatot teremt a pályán, ami máshol nincs” – magyarázta a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója, aki a csütörtökön kezdődő az

ifjúsági és U23-as vb

kapcsán érkezett Szegedre. Csabai Edvin és Kothencz János megállapodott abban, hogy L.É.T. felveszi a kapcsolatot a helyi egyesülettel, és közösen dolgozzák ki az együttműködés részleteit, kereteit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.