Közélet

Hátrányos helyzetű gyermekek nyaralhatnak a Balatonnál

Hátrányos helyzetű gyermekek nyaralhatnak a Balatonnál

2014. július 16., szerda
Hátrányos helyzetű gyermekek nyaralhatnak a Balatonnál

Százhúsz hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek nyaralhat Balatonkenesén július 19-e és 24-e között a Bhim Rao egyesület három tanodai programja jóvoltából. Erről Káló Norbert, a tanodák szakmai vezetője tájékoztatta az MTI-t.

A Bhim Rao egyesület három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Bódvaszilason, Perkupán és Szendrőn működtet tanodákat, összesen százhúsz gyermek részvételével. A szakmai vezető kiemelte: a tanodai programok célja a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, az általános iskolák felső tagozatán vagy középiskolában tanuló gyermekek iskolán kívüli oktatása, iskolai hátrányaik leküzdése. Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanodákban családias légkörben tanulhassanak a gyermekek, növelve bennük az önbizalmat, és hogy olyan élményekhez juttathassák őket, amelyek jobb sorban élő iskolatársaik számára természetesek. Hozzátette: olyan pedagógiai módszereket alkalmaznak, amelyek ezeket a célokat elősegítik; fontos a projektmódszer, a drámapedagógia, a készség- és képességkibontakoztató helyzetgyakorlatok, valamint az egyéni fejlesztés és a mentorálás is. A tanodai foglalkozásokon túl pályaorientációs, drogprevenciós, kulturális és szabadidős programokat is rendeznek, valamint nagy szerepet kap a környezettudatos életmódra nevelés, a nyelvoktatás és az informatikai képzés is. A térségből bevont tizenöt pedagógus és három családi koordinátor segíti a munkát. Káló Norbert elmondta: a három tanodai projekt az Új Széchenyi Terv keretében, 30-30 millió forintos támogatásból valósul meg. A 24 hónapra kapott támogatási összeg része két közös nyári tábor költsége is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.