Közélet

Hallották-e hírit Csongorád megyének - dél-alföldi muzsika a Tallabillétől + VIDEÓ

Hallották-e hírit Csongorád megyének - dél-alföldi muzsika a Tallabillétől + VIDEÓ

2014. július 20., vasárnap
Hallották-e hírit Csongorád megyének - dél-alföldi muzsika a Tallabillétől + VIDEÓ
SZS20140314_megyei_est_069

Csongrád megye zenei gyökereiből merít a Fölszállott a páva című vetélkedőben is megismert Tallabille zenekar. A dudával és tekerővel kísért muzsikájuk a vonószene előtti időszakot eleveníti fel.

A Tallabille zenekar tagjai a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, többüket Prima Junior-díjjal is kitüntették, a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedőben különdíjat kaptak. Küldetésüknek tartják az Alföld népzenei hagyományainak feltárását, az autentikus dél-alföldi zene bemutatását és népszerűsítését. A zenekar az itteni tekerős hagyomány értő tolmácsolására jött létre. Hallották-e hírit Csongorád megyének című legújabb lemezükben a dél-alföldi parasztzene gyökeréig nyúlnak vissza. A 18-19. századot megelőzően a magyar népzenére az egyszólamúság volt inkább jellemző, a kíséret is harmóniák nélkül szólalt meg. Nagyrészt bourdon hangszereket (tekerő, duda, citera) használtak, ahol el nem mozduló, kitartott hangok „támogatták” a dallamot, például a tekerő basszushúrja vagy a duda bordósípja. A ma már esetleg monotonnak gondolt, egy hangon szóló kíséret mellett a dallamhangszereknek nagyon karakteresen kellett biztosítani a zene lendületét. A duda és a tekerő megőrizte ezt az ősi ízlésvilágot, és ha meghallgatjuk, a mai fül számára is élményt jelent a hangszerek telt, önmagukban is egész zenekarral felérő hangzása. http://www.youtube.com/watch?v=rL4bUbg2yUU A lemez megidézi a magyar népzenének a vonószenét megelőző időszakát, de nem zenetörténeti visszatekintést kíván adni, hiszen – bár a legtöbb vidéken a 19. század végétől vonós hangszerek hangjára mulattak az emberek – az Alföld déli részén egészen a 20. század közepéig a tekerő–esz-klarinét duó és duda szólt a padkaporos bálokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.