Közélet

Biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki erdei használatra

Biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki erdei használatra

2014. július 20., vasárnap
Biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki erdei használatra

Önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki erdei használatra a smARTSOL Engineering Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A fejlesztés révén betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része és az energiaültetvények termése is, így hasznosíthatóvá válik a lomb, a bozót, a gally, a szárak és az ágak.

Makai Miklós

, a smARTSOL Engineering Kft. ügyvezetője elmondta, a gép a növényi részeket feldarabolja és bálákba tömöríti. A tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez a területen hagyja, hogy az természetes úton száradjon ki, de lehetőség van arra is, hogy azonnal felrakja egy szállítójárműre. A cégnél az MTI kérdésére közölték: a fejlesztés költsége 129,3 millió forint volt, amelyet az Európai Unió 60 százalékos arányban, 77,58 millió forinttal támogatott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Már zajlik a gép szabadalmaztatása és iparjogi levédése, mivel a berendezés több újítást tartalmaz. Az első gép várhatóan ősszel áll munkába. A gép kizárólag fás szárú növényi részeket gyűjt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.