Közélet

Az ember 20-25 év múlva juthat el a Marsra

Az ember 20-25 év múlva juthat el a Marsra

2014. július 11., péntek
Az ember 20-25 év múlva juthat el a Marsra

Húsz-huszonöt év múlva megvalósulhat az ember Marsra utazása - jelentette ki Alekszandr Danyiljuk, a CNYIIMAS (a gépgyártás központi tudományos kutató intézete) orosz állami űripari vállalat igazgatója a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnél csütörtökön megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az orosz szakember hozzátette, hogy ehhez a világméretű összefogásra van szükség. Egyesíteni kell a vezető űrügynökségek nemzetközi programjait, a különböző országokban kidolgozott műszaki eljárásokat és a rendelkezésre álló eszközöket, anyagi forrásokat.

Danyiljuk

meggyőződése, hogy ez a nemzetközi összefogás megvalósul, és a Mars-projektek egyesítésével elindulhat 20-25 év múlva egy expedíció a vörös bolygóra. A RIA Novosztyi emlékeztetett arra, hogy

Dmitrij Rogozin

, az űrkutatásért és űriparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes múlt hétfőn bejelentette: Oroszország számára elsődleges cél a Hold és a Mars meghódítása. A Roszkoszmosz állami űrkutatási hivatalt és egy sor minisztériumot arra utasítottak, hogy az orosz tudományos akadémiával és a Roszatom állami céggel együtt dolgozzanak ki javaslatokat a világűr távolabbi térségeinek kutatásáról szóló nemzeti programra. Rogozin elvárása szerint a közös munka eredményeként Oroszországban megteremtenék a feltételeket ahhoz a minőségi technológiai ugráshoz, amely a világűr természeti kincseinek, a napenergiának, a Hold és a Mars, valamint az üstökös zóna forrásainak kiaknázását tenné lehetővé.

Jurij Cserepnyin

, az orosz energiatechnikai tudományos kutató és tervező intézet (NYIKIET) főkonstruktőre a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Oroszországban még az idén megkezdik a nukleáris fűtőelemek kipróbálását a leendő atommeghajtású űrhajók számára. A világűr távolabbi részeinek kutatásához szükséges, nukleáris hajtóművel ellátott szállító és energiaellátó modul létrehozatalán az úgynevezett modernizációs elnöki bizottság 2009-ben hozott határozata alapján, együttműködnek a Roszatom és a Roszkozmosz vállalataival. Cserepnyin arról számolt be, hogy a jövő űrhajóiban gázzal hűtött, kompakt nukleáris reaktorban hozzák majd létre a szükséges energiát, a hajtómű tolóerejét pedig elektromos töltésű atomok, azaz ionok felgyorsításával érik el. Az Oroszországban kifejlesztendő reaktorból nem jut majd ki radioaktív anyag a külső környezetbe - állította. Az orosz főkonstruktőr a fűtőelemekről elmondta, hogy azoknak az "átlagos" nukleáris fűtőanyagoktól eltérően nagyon magas hőfokon kell működniük, éppen ezért különleges eljárást kellett kidolgozni a biztonságos alkalmazásra. Az elemek borítása különleges: molibdén alapú, tűzálló fémekből készült kristályos ötvözet. Elmondta, hogy sok munkába tellett, amíg a szükséges mennyiségben előállították ezt az anyagot. Az elemekben használt fűtőanyag pedig urán-dioxid, amelyet az atomerőművekben alkalmazottnál nagyobb fokra dúsítanak. Cserepnyin közölte, hogy az űrhajózásban alkalmazandó nukleáris fűtőelemek kidolgozói a Szovjetunióban végzett atomenergetikai kutatások eredményeire alapozták munkájukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.