Közélet

AIDS-világkongresszus - kicsalhatja raktáraiból a HIV-vírust egy kemoterápiás szer

AIDS-világkongresszus - kicsalhatja raktáraiból a HIV-vírust egy kemoterápiás szer

2014. július 22., kedd
AIDS-világkongresszus - kicsalhatja raktáraiból a HIV-vírust egy kemoterápiás szer

Kicsalhatja a szervezetben képzett raktáraiból a HIV-vírust egy rák kezelésére használt szer, ezzel közelebb kerülhet a tudomány a vírus okozta szerzett immunhiányos betegség, az AIDS teljes gyógyításához - mutatták be kutatásaik kezdeti szakaszának eredményeit dán tudósok a Melbourne-ben zajló AIDS-világkongresszuson.

A HIV évtizedeken át rejtőzhet a szervezetben, ez a gyógyítást lehetetlenné teszi. Dán kutatók hat páciens részvételével végzett tesztjei szerint kis mennyiségű kemoterápia előcsalhatja a vírust. Az antiretrovirális gyógyszerek a kimutatható szint alá csökkentik a kórokozó mennyiségét, ezzel a fertőzöttek életkilátásai közelítenek az átlagoshoz. A HIV azonban "raktárakat" képezhet a szervezetben, saját DNS-ét beépítheti a gazdaszervezetébe, így sem gyógyszerek, sem az immunrendszer nem férhet hozzá. Ha a gyógyszeres kezelés abbamarad, a kórokozó kitörhet a raktárakból, és új erővel támadhat. A dán Aarhausi Egyetem kutatói a limfóma kezelésére használt kemoterápiás szer, a romidepsin segítségével kísérelték meg a vírus előcsalogatását. A vizsgálatban hat olyan páciens vett részt, akiknek a véréből nem lehetett kimutatni a kórokozót. Három héten át kaptak heti egyszer kis mennyiségű romidepsint. Öt beteg vérében észrevehetően megnőtt a vírus mennyisége. "Megmutattuk, hogy ki lehet ugrasztani a vírust a sejtekből, a következő lépés az elpusztításuk lenne. Most a tesztek abba a fázisba érnek, amelyben a romidepsint az immunrendszer erősítésével kombináljuk, esetünkben ez a szer egy norvég fejlesztésű HIV-vakcina lesz" - magyarázta

Ole Soogard

, a tanulmány egyik szerzője. Nem tudni azonban, hogy a HIV-vírust rejtő sejtek mekkora részét aktiválta a kezelés, és azt sem, mely raktárakat érintette. A vírus a vér immunsejtjeiben is rejtőzhet, de nagyobb raktárai vannak a bélben és a központi idegrendszerben, és nem világos, hogy a vérkeringésen alapuló kemoterápia aktiválta-e ezeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.