Közélet

A szúnyogirtás szépsége – Szeged a pilóta szemszögéből + FOTÓK

A szúnyogirtás szépsége – Szeged a pilóta szemszögéből + FOTÓK

2014. július 27., vasárnap
A szúnyogirtás szépsége – Szeged a pilóta szemszögéből + FOTÓK
szunyagirtas_legifotok09_gs

A nyári égbolt rendszeres vendégei a szúnyoggyérítést végző repülőgépek, és bár az ember általában gyermeki rajongással tekint az alacsonyan szálló vasmadarakra, igazán csodálatos látványban valójában a pilótának lehet része. A földön maradók viszont vigasztalódhatnak a tudattal, hogy kevesebb szúnyog gyötri őket.

„...a második világháború után a Szovjetunióban, az Antonov tervezőirodában kifejlesztett egymotoros, kétfedelű szállító repülőgép. Eleinte a Szovjetunió, később Lengyelország és Kína is gyártotta, 2004-ig körülbelül 18 ezer darabot. Kezdetekben Annának becézték, Magyarországon az Ancsa név ragadt rá. Már a gyártás kezdetén sem számított korszerűnek, ennek ellenére a pilóták szerint az egyik legkezesebb repülőgép a világon. A gép mai napig a legnagyobb egymotoros, kétfedelű repülőgép” – írja a magyar wikipedia az AN-2 típusú repülőgépekről.

szunyogirtas03_gs

Makrai László

, a megrendelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója portálunknak elárulta, a szolgáltató cég – a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal felügyelete, koordinálása mellett – három Ancsával végezteti a szúnyogirtást, a közbeszerzésen elnyert alvállalkozóval. A típus nagy előnye ugyanis, hogy képes kellően lassan is haladni, optimalizálva ezáltal az irtószer célba juttatását. Kifejtette, a kiszórt ULV köd szemcsemérete 5-20 mikrométer, ami annyira pici, hogy csak nagyon lassan ülepedik, szinte lebeg a levegőben, mert a ráható felhajtóerő alig kisebb a gravitációsnál. A légi kémiai kezelések során használt Mosquitox készítményből egy hektárra, azaz 10.000 négyzetméterre fél litert juttatnak ki. A szer hatása ugyanakkor nem tartós, a permetezést követő 1,5-2 órában elpusztít minden rovart, amit ér, majd lebomlik. Hosszú hatású szer alkalmazására közegészségügyi okokból nincs lehetőség.

szunyagirtas_legifotok16_gs

Mindez persze magával vonja, hogy az eljárást időről-időre meg kell ismételni. „Szegeden 18 mérőponton mérjük a szúnyogártalmat minden héten. Ezek a kiemelt kritikus helyszínek, ahol a mintavételezés során meghatározzuk az elfogott szúnyogok faját. Hazánkban ugyanis az embert gyötrő csípőszúnyogok közel 50 faja mind másféle élőhelyet preferál. Kezelés csak akkor és azon a területen történik, amikor és ahol a tapasztalati küszöbértéket eléri a mért csípésszám. Fontos megemlíteni, hogy a sok csapadék kedvez az ártéri szúnyogok szaporodásának, az egyedfejlődés során pedig ilyen melegben elég egy hét a petétől a lárván át a kirepülésig. Az ártalom ennek köszönhetően főként a város peremterületeiről, a Tiszától, illetve a Gyálaréti holtágrendszertől érkezik. Ezeken a területeken többször végzünk kémiai kezelést, mivel folyamatosan érkezik az utánpótlás, a később kelő, bevándorló, frissen kikelő példányok miatt ismételni kell a gyérítést” – fogalmazott Makrai László. Hozzátette, társaságuk elsősorban a szelektív, azaz csak a csípőszúnyoglárvát pusztító

biológia lárvairtást

részesíti előnyben, de az említett területetek korlátozott megközelíthetősége miatt ez sok esetben nem lehetséges.

szunyagirtas_legifotok31_gs

Ami már csak azért is kár, mert a légi kezelés a lehető legköltségesebb formája a szúnyogirtásnak. Szeged teljes közigazgatási területének kezelése, amire ritkán van példa, 11 millió forintra rúgna alkalmanként, a teljes körű permetezés egyetlen éjszaka alatti lefolytatásához ráadásul négy repülőgépre lenne szükség. Többször fordulni ugyanis egyetlen este leforgása alatt nem lehet, hiszen a legideálisabb napszak a feladat elvégzésére a közvetlenül a napnyugtát megelőző periódus. Ilyenkor már nincs feláramlás, ami megemelné és elvinné a permetet. E szempontból az is fontos tényező, hogy a szélsebesség ne haladja meg a 2 m/s értéket. Sajnos, a környező falvakban nincs irtás, így azok is Szegedet terhelik. „Országos összevetésben elmondható, a szakemberek tapasztalata szerint a szegedi ártalom alacsonyan tartása igen sikeres, pedig a lakosság küszöbértéke igen alacsony. Főleg, ha a város adottságait, a Tiszához, illetve a nagyszámú és felületű állóvizekhez, holtágakhoz való közelségét is figyelembe vesszük. Azonban, egyre több visszajelzést kapunk a szegediektől, akik tiltakoznak az esetenkénti teljes rovarállományt irtó vegyszeres irtás miatt, nem tartják azt indokoltnak, és inkább vállalnák a több szúnyog okozta ritka kellemetlenséget. Ennek érdekében vezettük be az országban egyedülálló szelektív biológiai lárvairtás domináns rendszerét, amellyel költségeink a felére csökkentek” – zárta gondolatait Makrai László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.