Egyetem

6076 gólya már a szegedi egyetem padjaiban

6076 gólya már a szegedi egyetem padjaiban

2014. július 25., péntek
6076 gólya már a szegedi egyetem padjaiban
SZS20140725_szte_ponthatarok_sajtotajekoztato_007

A pénteken ismertetett számok még nem véglegesek, hiszen hamarosan indul a pótfelvételi eljárás. Örömteli, hogy nőtt a mesterképzésekre és tanár szakokra felvettek száma.

A Szegedi Tudományegyetem vezetése sajtótájékoztató keretében értékelte a csütörtökön este nyilvánosságra hozott ponthatárokkal, a felvételi tendenciákkal kapcsolatos tudnivalókat:

Szabó Gábor

rektor,

Homoki-Nagy Mária

oktatási rektorhelyettes és

Varga Zsuzsanna

oktatási igazgató beszélt az első felvételi kör tapasztalatairól. Szabó Gábor rektor elmondta, 6076 hallgató nyert most felvételt a szegedi egyetem szeptemberben induló képzéseire. Ez a szám valamivel alacsonyabb a tavalyinál: a keresztféléves képzéseket tekintve viszont enyhe növekedés mutatkozott, így nagyságrendileg 120-130 fő körüli a csökkenés, ami a pótfelvételin még be is hozható. Összességében tehát nem történt meglepetés, 2013-hoz képest nem változtak a trendek. "Elsősorban a vidéki egyetemek küzdenek jelentkezési problémákkal. Ezeket érzékenyebben érintette a minimális bejutási küszöb 260 pontra történő emelése, mert szociális okokból elsősorban csak szűkebb területről verbuválhatnak hallgatókat, így több diákot veszíthettek, mint a fővárosi intézmények. Véleményem szerint a felvételi ponthatárok mércéje is rosszul mér, a természettudományos szakok vonatkozásában legalábbis évek óta ezt figyeljük meg, és úgy gondolom, a humán szakokon is hasonló a helyzet. Nem azokat a képességeket domborítja ki a rendszer, melyekre a felsőoktatásban szükség van, inkább még a közoktatással kapcsolódik össze" – elemzett az akadémikus.

SZS20140725_szte_ponthatarok_sajtotajekoztato_002

Az alapképzésekre felvettek létszáma kismértékben csökkent az SZTE-n – kezdte a helyi tendenciák ismertetését Szabó Gábor. Örömtelinek nevezte viszont, hogy a mesterképzésekre csaknem tíz százalékkal többen kerültek be, mint 2013-ban, és a szegedi tanár szakok is határozottan erősödtek. Rámutatott arra is, néha kicsit kiszámíthatatlan a fiatalok gondolkodása, hiszen korábban kevésbé örvendtek népszerűségnek a levelező képzések, most viszont jelentősen nőtt az ezek iránti érdeklődés – a Szegedi Tudományegyetem rugalmasan áll az új kihíváshoz. Akadt olyan fakultás, mely a minőséget szem előtt tartva nem töltötte ki teljesen a keretszámát (az Általános Orvostudományi Kar). "Évek óta hangsúlyozom azt is, hogy nem a ponthatárok az igazán mérvadóak, hanem a felvettek átlagpontszámai. E tekintetben számos helyen igen jól állunk, elég, ha csak a jogászképzés 371-es átlagpontszámát említem. Slágerszakjainak sem változtak, ezek egyik zászlóshajója idén is a pszichológia volt. Fontos hír, hogy a Gazdaságtudományi Kar alapszakjain ezúttal lesznek államilag támogatott hallgatók, ám tovább működik, sőt bővül a GTK példásan kialakított ösztöndíjrendszere is" – emelte ki a rektor, hozzáfűzve, a jövőben érdemes lesz átgondolni az egyes képzésekhez tartozó minimálisan kötelező létszámot, sok szak ugyanis a kevés jelentkező okán nem tudott elindulni.

SZS20140725_szte_ponthatarok_sajtotajekoztato_008

Homoki-Nagy Mária mindezt azzal egészítette ki, hogy az osztatlan tanárképzésben idén is megfigyelték: a diákok előszeretettel jelentkeznek a hagyományosnak számító szakpárosításokra, számos pár viszont nem kelti fel az érdeklődésüket, így el sem indulhat (például a testnevelő tanár – média-, mozgókép- és kommunikációtanár). Szabó Gábor ezt úgy magyarázta: a felvételizők érthetően azokat a szakpárokat preferálják, ahol a két képzést együtt logikusan könnyebb elvégezni (például kémia – biológia, matematika – fizika, magyar – történelem), illetve majd a közoktatásban is nagyobb mozgásteret adnak számukra a kötelező óraszám biztonságos kitöltéséhez. "A Szegedi Tudományegyetemnek érdemes átgondolnia a tanárképzési szakkínálatát. Ugyanígy meg kell fontolni az egyes karokon, hogy azok helyett a szakok helyett, melyekre évek óta kevesen jelentkeznek, inkább más alap-, mesterképzésekre, illetve a levelező képzésekre kellene nagyobb figyelmet összpontosítani. Mindemellett – országos szinten is – megoldást kell találni a nyelv szakok problémájára. Az angol dominanciája miatt a spanyol, a francia, az olasz, de még a német is több szakpárban nem tudott elindulni, meg kell találnunk az ideális párosításokat" – vonta le a konzekvenciákat Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. Az SZTE gyakorlatilag valamennyi szakon kínál majd pótfelvételi lehetőséget is, mert van még szabad kapacitás. Ebben a második körben viszont kizárólag önköltséges képzésekre lehet majd jelentkezni – tájékoztatott Varga Zsuzsanna oktatási igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.