/

Zenés forgatag – amikor a sportolók is hangszert ragadnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zene_szs

Hallotta már Nagy Péter olimpikon súlyemelőt cintányéron játszani? És azt látta már, hogyan fogja le az akkordokat egy gitáron Petrovics Kálmánt, EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület klubvezetője? A Szegedi Szimfonikus Zenekar ezúttal a zeneszerető élsportolókat és a komolyzenét is közelebb hozza a szegediekhez.

Öt éve, hogy utoljára hasonló produkcióval lepte meg a szegedi lakosokat a szimfonikus zenekar. Ez alkalommal nem pompás színházépületek, vagy páholyok adnak helyet a klasszikus zene művelőinek, hanem két napra Szeged nevezetes terei telnek meg muzsikával. Fricsay Ferenc karmester “mániájának” enged teret a Zenés forgatag, vagyis június 21. és 22. között a zenészek néhány órára elhagyják megszokott helyüket, s a Dugonics térre költöznek. “Nem megszokott utcabálos programmal készülünk, a zárónapra sportolókat is vendégségbe hívunk” – vezette fel a zene ünnepnapja alkalmából szervezett pénteki sajtótájékoztatót Lukácsházi Győző, a szimfonikusok igazgatója, az eseménysor műsorvezetője.

Gyüdi Sándor vezető karmesterből június 21-én útikalauz lesz: a Széchenyi térről induló városnéző kisvonaton bejárhatjuk vele a napfény városának legszebb pontjait, hallgathatjuk a mindennapi zajok muzsikáját. A dóm zenélő órája, a vadaspark állatainak egzotikus hangja, a kerthelyiségek élénksége mind felkerül az esti menüre.

Vasárnap a Dugonics téren folytatódnak a programok, az SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesei Weszely Ernő harmonikással kiegészülve zenés bemelegítéssel készülnek, majd aznap 21 órától a szegedi bajnokok ragadnak hangszert. Vajda Attila olimpiai bajnok, Nagy Péter súlyemelő, Sánta Dániel vízipólós és Petrovics Kálmán a vízisport klubvezetője mind egy kevéssé ismerős, kihívásokkal teli terepen próbálják ki magukat. Aki pedig a pálca végén áll: Gyüdi Sándor és Balogh Sándor.

Előző sztori

Elhunyt Grosics Gyula

Következő sztori

A médiáról tanultak mórahalmi gyerekek