Közélet

Új, fúrás nélküli módszert találtak fel a fogszuvasodás kezelésére

Új, fúrás nélküli módszert találtak fel a fogszuvasodás kezelésére

2014. június 16., hétfő
Új, fúrás nélküli módszert találtak fel a fogszuvasodás kezelésére

Új, injekció és fúrás nélküli, öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére - írta hétfőn a The Guardian című brit napilap internetes oldalán.

Az angol rövidítéssel EAER (árammal gyorsított és fokozott ásványpótlás) néven ismert új módszert három év múlva már a fogorvosi rendelőkben is alkalmazhatják. A londoni King,s College tudósai által kidolgozott új módszer lényege, hogy tömés helyett a fogak regenerálódását segíti elő. A jelenlegi módszerrel a fogszuvasodást fúrással és az üreg amalgámmal vagy műgyantával (kompozit tömés) kitöltésével kezelik. Az EAER eljárással felgyorsítják a sérült fog kalcium- és foszfátfelvételét. Az eljárás során kijavítják a megsérült fogzománcot, majd az ásványokat gyengeáram segítségével irányítják a sérült helyre.

Nigel Pitts

professzor, a londoni King,s College fogászati karának tanára a lapnak kifejtette: "A jelenlegi kezelési módszer nem ideális. Amikor töméssel kezeljük a fogat, elindul egy fúrás-újratömés ciklus, és végül egyetlen tömés sem végleges." "A mi módszerünk nemcsak kíméletesebb a pácienshez és előnyösebb a fogának, de várakozásaink szerint legalább annyira költséghatékony lesz. A szuvasodás elleni küzdelem mellett a fogak fehérítésére is alkalmas."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.