Bulvár

Több mint százéves maffiagyilkosságot oldott meg a szicíliai rendőrség

Több mint százéves maffiagyilkosságot oldott meg a szicíliai rendőrség

2014. június 23., hétfő
Több mint százéves maffiagyilkosságot oldott meg a szicíliai rendőrség

A Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet egyik klánvezérének telefonlehallgatása során derült fény arra, hogy ki lőtte le több mint száz éve, 1909-ben Joe Petrosino New York-i nyomozót a szicíliai Palermo utcáin.

Joe Petrosinóra

Palermo egyik központi terén, a Piazza Marinán adtak le négy lövést fényes nappal. Az FBI olasz származású nyomozója a helyszínen meghalt. Későbbi rekonstrukciók szerint Petrosino egy informátorra várt egy villamosmegálló közelében. Az informátor helyett a Cosa Nostra gyilkosai érkeztek meg. Joe Petrosino megölése az első rendőrgyilkosságként íródott be a szicíliai szervezett bűnözés történetébe. A rendőrség a gyilkosság gyanúsítottjaként őrizetbe vette a maffiavezér

Vito Cascio Ferrót

és közeli emberét,

Paolo Palazzettót

. Néhány nappal később azonban bizonyítékok hiányában szabadon engedték őket annak ellenére, hogy a keresztapa Don Vito egyik zsebében megtalálták Petrosino fényképét. A fotó a rendőrség szerint arra kellett, hogy a gyilkosok felismerjék Petrosinót. A maffiavezérnek azonban alibije volt: egy korabeli szicíliai képviselő tanúsította, hogy a gyilkosság perceiben Don Vito vele együtt ebédelt. Joe Petrosino gyilkossága most oldódott meg. Palermóban hétfőn a Cosa Nostra több mint kilencven tagját tartóztatták le. Telefonjaikat régóta lehallgatták. A hatóságok így értesültek arról, hogy a 29 éves klánvezér,

Domenico Palazzetto

azzal dicsekedett: édesapja nagybátyja, Paolo Palazzetto lőtte le Joe Petrosinót. Joe Petrosino volt az első amerikai nyomozó, aki a 20. század elején New Yorkban gyökereket vető szicíliai maffia ellen harcolt. Petrosino nevéhez fűződött az úgynevezett Fekete Kéz szervezetének leleplezése, amely a szicíliai Corleonéból származó maffiatagokból állt. A Fekete Kéz uzsorából és védelmi pénzből élt, amelyet a New York-i olasz közösség tagjai között szedett be. Vito Cascio Ferro 1901-ben érkezett Szicíliából New Yorkba. Nemsokára a Fekete Kéz tagjaként letartóztatták. 1904-ben került vissza Szicíliába. Joe Petrosinóval öt évvel később találkozott Palermo utcáin, ahol az FBI nyomozója a maffia New Yorkból Szicíliába vezető szálait követte. Don Vito végül 1930-ban került brötönbe. A maffiavezér 1943-ban, a Nápoly közeli Pozzuoli börtönének bombázása közben halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.