Közélet

Schmidt Mária: az I. világháború Európa testvérháborúja volt

Schmidt Mária: az I. világháború Európa testvérháborúja volt

2014. június 14., szombat
Schmidt Mária: az I. világháború Európa testvérháborúja volt

Az I. világháború Európa testvérháborúja volt, amelyben a győztesek, Anglia és Franciaország is végzetesen meggyengültek, valójában vesztesekké váltak, és az Egyesült Államok győzött - mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szombaton a budapesti Vörösmarty téren, az Ünnepi Könyhét alkalmából tartott beszélgetésen.

Az eseményen bemutatott Európai testvérháború 1914-1918. című tanulmánykötet a múlt év őszén Budapesten rendezett nemzetközi konferencia két tucatnyi előadását gyűjti össze. A több mint háromszáz oldalas kiadvány megjelenését a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.

Schmidt Mária

kifejtette, hogy az I. világháború kitörésének egyik fő oka a brit-német versengés volt, ugyanis az Anglia által a klasszikus diplomácia évszázadaiban felügyelt európai erőegyensúlyt az egyesülő Németország a XIX. század végére felborította. A történelmet azonban a győztesek írják, és többnyire a veszteseket, ez esetben főként Németországot tették felelőssé a világégésért. Ez a szemlélet az I. világháborúval kapcsolatban mostanában kezd átalakulni - fűzte hozzá a szakember. A rendezvényen

Gerő András

történész arról beszélt, hogy az idén száz éve kitört "nagy háború" - ahogy a kortársak nevezték - utat nyitott a véres XX. századnak, mert elfogadottá tette az erőszakot mint konfliktuskezelési formát, nemcsak az államok között, hanem az államok saját lakosságával szemben is. Gerő András megjegyezte: képtelen az a történelemszemlélet, amely egyszerre Habsburg-ellenes és a régi nagy Magyarország után vágyakozó, hiszen a XX. század elején szétdarabolt történelmi Magyarország akkor már évszázadok óta eltéphetetlen szálakkal kapcsolódott a Habsburgokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.