Közélet

Pénteken fogadhatják el Szeged drogellenes stratégiáját + FOTÓK

Pénteken fogadhatják el Szeged drogellenes stratégiáját + FOTÓK

2014. június 24., kedd
Pénteken fogadhatják el Szeged drogellenes stratégiáját + FOTÓK
drogstrategiai_konferencia03_gs

Az illegális szerek közül a dizájner drogok a legnépszerűbbek Szegeden és környékén – hangzott el a Szeged város Drogellenes Stratégiája című tanácskozáson. A képviselő-testület június 27-én tárgyalja a szakmai anyagot.

„A legális drogok sokkal több problémát okoznak, mint az illegális szerek, és a viselkedésfüggőségről sem esik elegendő szó” – hangsúlyozta

Arany Zoltán

, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője. Ez utóbbiak közé tartozik a játékszenvedély, az internetfüggőség, és a különböző netes játékokkal kapcsolatos problémák, melyeket sokkal komolyabban kellene venni és kezelni a szakember szerint. A Szeged város Drogellenes Stratégiája című rendezvényen arról is szólt, hogy jelentősen átíródott a droghasználati térkép, a dizájner drogok, a herbál az egyik legnépszerűbb Szegeden és környékén.

Hüvös László

fideszes tanácsnok, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a drogstratégia megalkotásában együtt dolgoznak a kormányhivatal illetékes szervével, az SZTE-vel és a hallgatói önkormányzatok felé is nyitottak a rendőrség mellett, de civil szervezetek is kapcsolódhatnak a fórum munkájához. „2013 őszén fogadta el az országgyűlés a Nemzeti Drogellenes Stratégiát, ami új szemléletmódot hozott, hiszen az már nem szubkultúraként tekint a drogfogyasztásra. Bárki áldozattá válhat a dizájner drogok terjedésével viszonylag könnyen, ezért is kiemelt fontosságú a prevenció. Az országos és Szeged készülő drogstratégiája egyaránt azt a célt tűzi ki, hogy komoly felvilágosító munka folyjon, s ezen keresztül segítsük a rendőrségnek is a megelőző, kínálatcsökkentő tevékenységét” – hangsúlyozta Hüvös László. A szegedi önkormányzat anyagilag is támogatja a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkáját, elsősorban az ezen a területen tevékenykedő szervezetek pályázhatnak különböző prevenciós programok lebonyolítására, eszközbeszerzésre vagy éppen szórólapok nyomdaköltségére.

Szeged speciális helyzetére hívta fel a figyelmet Antal Anikó, a polgármesteri hivatal Humán Közszolgáltatási Irodájának munkatársa. Mint elmondta, a város közel esik a szerb és a román államhatárhoz egyaránt, de a drogok szempontjából már nem átmenő forgalomról beszélhetünk, hanem célállomás is a napfény városa. „Azt is tapasztaljuk sajnos, hogy egyre fiatalabb korban próbálják ki a szereket, már a 12-13 évesek körében is előfordul, igaz elsősorban a legális szerekkel, vagyis az alkohollal és a cigarettával próbálkoznak először. Utána azonban elképzelhető, hogy nem állnak meg itt” – magyarázta. A tendenciák is változnak, hiszen míg tíz évvel ezelőtt Szegeden a szipuzás volt a jellemző, addig ez mára eltolódott a dizájner drogok irányába. Antal Anikó kérdésünkre elmondta, a pedagógusok számára a közelmúltban egy szakmai napot tartottak, hogy a felnőttek ki tudják szűrni azokat a diákokat, akik szerekkel élnek. „Eddig az iskolákra helyzetünk nagy hangsúlyt, most a családokat szeretnénk megszólítani, hiszen a gyermek ott szocializálódik, családi körben találkozik például először egészségmegőrző tevékenységgel is. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben meggyöngült a családok szerepe, amit szükséges lenne megerősíteni, hogy ezt a feladatukat is ellássák, amihez felvilágosító programokat tervezünk. Ezen felül a munkahelyekre is érdemes jobban koncentrálni, jelenleg nincs rálátásunk arra, hogy van-e egyáltalán egészségmegőrző tevékenység cégeknél, vállalatoknál” – sorolta a feladatokat. A szakmai megbeszélésen elhangzott, négy évvel ezelőtt szegedi általános- és középiskolákban a 8-10. évfolyamos korosztály körében végeztek felmérést, több mint 3600 kérdőívet töltettek ki a fiatalokkal. Ennek eredményeivel kapcsolatban Antal Anikó elmondta, hogy az egészségkárosító magatartásformákat leginkább az általános iskolás korosztály ítélte el, míg legkevésbé a szakiskolás diákok. Érdekes adalék, hogy a legszegényebb és a leggazdagabb családokban nevelkedők fogadták el leginkább a legális és illegális drogok jelenlétét, használatát. A rendezvényen véglegesítették azt a szakmai anyagot, amit korábban társadalmi vitára is bocsátottak, és megküldtek azoknak a szervezeteknek, melyeknek munkája kapcsolódik a drogprevencióhoz. A kérdéskört június 27-én a közgyűlés is tárgyalja, s amennyiben elfogadják a 15-ös napirendi pontban leírtakat, életbe léphet a város drogellenes stratégiája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.