Közélet

Nyelvpótlék járhat a jelnyelvi tudásért a közszférában

Nyelvpótlék járhat a jelnyelvi tudásért a közszférában

2014. június 6., péntek
Nyelvpótlék járhat a jelnyelvi tudásért a közszférában

A nyelvvizsgát tevőkhöz hasonlóan a magyar jelnyelvi vizsgával rendelkezőknek is nyelvpótlékot biztosítana a közszférában a fideszes Tapolczai Gergely.

A politikus, aki maga is hallássérült, a közszolgálati tisztviselőkről és a közalkalmazottakról szóló törvényt módosítaná. Előterjesztése pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára. A javasolt módosítás értelmében akkor járna pótlék, ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges. A kormánytisztviselők felsőfokú jelnyelvi vizsga esetén a nyelvpótlék 100 százalékára, középfokú vizsga meglétekor 60, míg alapfokú esetében 15 százalékára lennének jogosultak. A közalkalmazottak esetében az előterjesztés az utóbbi, alapfokú kategóriában nem biztosítaná a pótlékot, és azoknak sem, akik nyelvtanári, tolmácsi vagy fordítói munkakörben dolgoznak. A kormánytisztviselők esetében a módosítás lehetővé tenné azt is, hogy tanulmányi szerződés keretében a munkaadó pénzügyi támogatást nyújtson, de kiköti, hogy a nyelvvizsga megszerzése után a pótlék addig nem jár, amíg annak összege el nem éri a képzési támogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.