Közélet

Nemzeti összetartozás napja: Magyar néptáncos villámcsődület a New York-i Times Square-en

Nemzeti összetartozás napja: Magyar néptáncos villámcsődület a New York-i Times Square-en

2014. június 5., csütörtök
Nemzeti összetartozás napja: Magyar néptáncos villámcsődület a New York-i Times Square-en
Nemzeti összetartozás napja - Magyar néptáncos villámcsõd?

Több tucatnyi magyarországi és amerikai magyar néptáncos, valamint hozzájuk csatlakozott támogatók villámcsődülettel emlékeztek meg helyi idő szerint szerda este a nemzeti összetartozás napjáról New York szívében, a Times Square-en.

"A célunk az, hogy a június 4-i magyar összetartozás napján felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kultúra az, ami összetart bennünket"- jelentette ki az egyik főszervező,

Szászi Barnabás

az MTI-nek telefonon nyilatkozva. A kívülállókkal együtt jó kétszáz embert vonzó rendezvényen a Hencida Népművészeti Egyesület tagjaihoz csatlakoztak egyebek között az amerikai Délibáb és Csűrdöngölő táncosai és zenészei. Szászi Barnabás elmondta, hogy a New York-i esemény a Magyarországtól Ausztrálián és Dél-Amerikán át az Egyesült Államokig tucatnyi országon átívelő Great Hungarian Flashmob (Nagy Magyar Villámcsődület) része volt, amelynek keretében több száz, a világban élő magyar kerekedett táncra. A szervezők célja a magyar diaszpórával ápolt kapcsolatok megerősítése volt. Szászi kitért arra, hogy a Hencida 13 tagja a New York-i flashmobot megelőzően a floridai Sarasotában egy gyerektábort, majd pedig egy több mint százfős villámcsődületet szervezett a tengerparton. Miként a Times Square-i közös tánc alkalmával, ott is a Magyarországról érkezett táncosok mutatták be a többi résztvevőnek az alapkoreográfiát. A rendhagyó New York-i kulturális vállalkozás sikeréhez az önkéntes résztvevők, az amerikai magyarok és magyar közösségek felajánlásai mellett (a táncosok egyebek között magánházaknál szállhattak meg, a New York-i Magyar Református Egyház az étkeztetésben segített) hozzájárult a Magyarország Kezdeményezések Alapítvány is.

Kálmán László

Los Angeles-i magyar főkonzul az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nemzeti összetartozás napjáról kedden a dél-kaliforniai nagyváros Egyesült Magyar Házában, szerdán pedig a magyar külképviseleten emlékeztek meg. Mindkét alkalommal tartottak ünnepélyes állampolgársági eskütételt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.