Közélet

Múzeumok éjszakája: Vasúti programok országszerte

Múzeumok éjszakája: Vasúti programok országszerte

2014. június 18., szerda
Múzeumok éjszakája: Vasúti programok országszerte

Matricázott mozdonyok felvonulása, kézi hajtányozás és éjszakai gyermekvasutazás is szerepel a MÁV-csoport programjai között szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján az esti vonatok 19.30-tól 1.30-ig óránként indulnak Hűvösvölgy állomásról, ráadásul idén a hagyományos szerelvény mellett a nosztalgia motorvonat is forgalomba áll. Meghosszabbított nyitva tartással várja a közönséget a gyermekvasúti múzeum és kinyit a hűvösvölgyi fűtőház is. A nagykanizsai Járműbiztosítási Központban a gőzmozdonyok kiszolgálásánál régen használt berendezéseket és eszközöket láthatnak az érdeklődők, délután 5-től pedig két órára a műhelyt is megnyitják. A Vasúttörténeti Parkban rendhagyó utazásra lesz lehetőség a lóvasúttal és a kerti vasúttal, emellett látványos mozdonyparádé szórakoztatja a nézelődőket. Ezen az éjszakán látogatható lesz a Hargita kormányzati vonat, az M46-os, az M63-as dízel és a V41-es villany-, valamint a Kandó-villamosmozdony, utóbbiról sötétedés után vetítést is tartanak. A Keleti pályaudvar személykocsiműhelyében a látogatók járművön tartózkodva vehetnek részt gépi kocsimosáson, megtekinthetnek egy háló- és egy étkezőkocsit, a járműkarbantartó blokknál pedig az új FLIRT-öt és az egyik saját fejlesztésű-gyártású IC+ kocsit. Óránként tíz percre megszólal a NOHAB alapítvány M61-010-es járművének dízelmotorja, hogy "gépzenével" szórakoztassa a közönséget - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel. A Nyugati pályaudvar 10. vágányán a MÁV-START öt, grafikával ellátott mozdonya lesz látható: az Aranycsapat-, a Kandó-, a Mátyás király-, a Weöres- és a Gábor Áron-mozdony. Az Aranycsapat és a Gábor Áron vezetőállásán mozdonyvezetők válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. A szegedi Járműbiztosítási Központ karbantartási műhelyében egy V43-as Szilit és egy M62-es Szergej-mozdonyt, valamint egy felújítás alatt lévő, oldalfal nélküli V43-as mozdonyt is szemügyre vehetnek a látogatók. A szolnoki Vasúti Járműjavítóban a gyártásnak és felújításoknak otthont adó csarnokban tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol a felmerülő kérdésekre a szakemberek adnak választ. Emellett az IC+ kocsigyártás kulisszái mögé is bepillantást nyerhetnek a 15 órától 22 óráig tartó túrákon résztvevők. A MÁV-START ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Múzeumok éjszakáján a budapesti, a szolnoki, a nagykanizsai, a szegedi, a pécsi, a kecskeméti, a debreceni, a hatvani és a miskolci rendezvényekre utazóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.