Közélet

Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

2014. június 26., csütörtök
Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

A mezőgazdaságban a nyár és az ősz az idénymunkák ideje, amikor a termelőknek néhány napig az éves átlagnál több munkaerőre van szükségük. Az egyszerűsített foglalkoztatás megoldást jelenthet az idénymunkások szabályos alkalmazására.

A legkevesebb adminisztrációval és közteherrel járó foglalkoztatási forma az egyszerűsített foglalkoztatás. Ez a jogviszony akár szóbeli megállapodással is létrejöhet, de a felek döntésétől függően írásban is rögzíthetik a feltételeket. A munkáltatónak a jogviszonyt a munkavégzés megkezdéséig telefonon, a 185-ös számon vagy elektronikusan a 14T1042E nyomtatványon kell bejelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Ehhez regisztrálni kell az Ügyfélkapun, amit az okmányirodák mellett a NAV ügyfélszolgálatain is el lehet intézni. Bejelentéskor a munkáltató adatain kívül meg kell adni a munkavállaló adóazonosító jelét, taj-számát és a jogviszony időtartamát, ami egy éven belül legfeljebb 120 nap lehet. Az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottanként napi 500 forint közterhet kell fizetnie a munkáltatónak. A munkabérből nem kell járulékokat vonni, de a munkavállaló így nem is lesz teljes körűen jogosult egészségügyi ellátásokra. A mezőgazdasági idénymunka további szabályait az adóhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető 46-os számú információs füzet tartalmazza, vagy bővebb felvilágosítás a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42), illetve az ügyfélszolgálatokon kérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.