Közélet

Mányoki Zsoltra emlékezik a Szegedi Ítélőtábla

Mányoki Zsoltra emlékezik a Szegedi Ítélőtábla

2014. június 19., csütörtök
Mányoki Zsoltra emlékezik a Szegedi Ítélőtábla
dr. Mányoki Zsolt

Tragikus hirtelenséggel, június 16-án hétfőn délben közlekedési balesetben elhunyt Mányoki Zsolt tanácselnök, a Szegedi Ítélőtábla bírája. Az ítélőtábla az alább olvasható közleményben búcsúzik el munkatársától.

Mányoki Zsolt

1962. március 2-án született Cegléden. A Szegedi József Attila Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán 1986-ban szerzett diplomát, majd a Makói Városi Bíróságon kezdett bírósági fogalmazóként dolgozni. A jogi szakvizsga eredményes letétele után ugyanitt volt bírósági titkár, majd 1989-1992-ig bíró. A Szegedi Városi Bíróságra 1992-ben nevezték ki. Kiváló lényeglátását, döntési képességét, jó felkészültségét, lelkiismeretes munkáját bizonyítja, hogy egy évvel később már a Csongrád Megyei Bíróságon kapott tanácselnöki kinevezést, az üzleti-gazdasági szféra polgári jogi jogvitáiban, illetve a csőd- és felszámolási eljárásokban ítélkezett. Jó humorához, széleskörű műveltségéhez szerénység társult, szakmai tudását szívesen osztotta meg másokkal. Szűkebb szakterületén, a csőd- és felszámolási jogban országos szaktekintélynek számított. Az elnöklete alatt hozott határozatokat, ítéleteket országszerte mintaként használták és hivatkoztak rá. Szakmai elismertségét mutatja az is, hogy 2003-ban, az újonnan felállt Szegedi Ítélőtáblán tanácselnöki kinevezést kapott, melyet a tőle megszokott lelkesedéssel és rendkívüli munkabírással igyekezett ellátni. Kiváló szakmai munkájának elismeréséül a Köztársasági Elnök 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki. Mányoki Zsolt alig 52 évesen távozott közülünk, barátai, kollégái, tisztelői kegyelettel őrzik emlékét. A Szegedi Ítélőtábla saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés. Dr. Mányoki Zsolt halála előtt nem sokkal egy baráti összejövetelen az első világháború kitörésének közelgő centenáriumára figyelemmel Juhász Gyula: Testamentum című verséből idézett. Ennek soraival búcsúzunk mi is tőle: „Szeretnék néha visszajönni még, Ha innen majd a föld alá megyek, Feledni nem könnyű a föld ízét, A csillagot fönn és a felleget. Feledni oly nehéz, hogy volt hazánk, Könnyek vizét és a Tisza vizét, Költők dalát és esték bánatát: Szeretnék visszajönni még.”

Szegedi Ítélőtábla

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.