Közélet

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardokra alapuló informatikai DMS rendszer fejlesztése a Lacrus Medical Kft.-nél

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardokra alapuló informatikai DMS rendszer fejlesztése a Lacrus Medical Kft.-nél

2014. június 10., kedd
Magyar Egészségügyi Ellátási Standardokra alapuló informatikai DMS rendszer fejlesztése a Lacrus Medical Kft.-nél
uj_szechenyi_terv

A Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (továbbiakban: MEES) az egészségügyi szolgáltatás minőségi értékelésére szolgáló egészségügy specifikus követelmények gyűjteménye.

Az egészségügyi szolgáltatók szakmai tevékenységét, annak minőségét objektíven megítélni, azokat minősíteni csak jól mérhető és egymással összehasonlítható paraméterek alapján lehet. A standardok biztosítják az azonos szakmai tevékenységek egységes szemléletű értékelését minősítését. A standardok alkalmasak a szolgáltató szervezeten belüli szakmai és szervezeti tevékenység ellenőrzésére, nyomon követésére, értékelésére, azaz a belső auditra, a külső fél általi minősítésre, szakmai ellenőrzésre, szakfelügyeleti (klinikai) auditra. A külső minőségértékelés formája a tanúsítás is, melynek alapja lehet az ISO 9001:2000 szabvány illetve a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok. A tanúsítást független auditáló szervezetek végzik, melyek optimális esetben rendelkeznek a Nemzeti Akkreditáló Testület által kiadott akkreditációval a MEES szerinti tanúsításra.

II. A projekt célja:

Jelen projekt- továbbiakban MEES projekt célja- hogy az egészségügyi szolgáltatóknak egy egységes metodikát és egy innovatív informatikai eszközt – DMS rendszer - biztosítson a kifejezetten a magyar egészségügyre kialakított elvárás rendszerre épülő minőségirányítási rendszer kialakítására és dokumentumkezelésére.

A projekt során:

1. Megvalósult egy innovatív szoftverfejlesztés. Egy dokumentumkezelő rendszer, továbbiakban DMS került kialakításra, amely egyrészt a dokumentumok, sablonok tárhelyéül szolgál, másrészt a napra készen támogatja a kórházak hatályos jogszabályi környezetnek és a kialakított minőségirányítási rendszernek megfelelő működését. 2. Mit nyújt a DMS rendszer? a. Támogatja az egészségügyi szolgáltatók Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok elvárás rendszerének megfelelő minőségirányítási rendszerének kialakítását, bevezetését és működtettetését. b. A rendszernek elősegíti a mindenkori hatályos jogszabályi környezetnek való megfelelést, a jogszabályi változások nyomon követését. c. Támogatja a jogszabályi előírások változásainak átvezetését az egészségügyi szolgáltató szabályozó dokumentumaiba, valamint a helyes gyakorlat bevezetését és alkalmazását mind az egészségügyi ellátási, mind a háttér folyamatokban.A jogszabályi változásokat egy külső szolgáltató a rendszeren kívül figyeli, és amennyiben az intézmény eljárásaiban változatni szükséges, ezt a rendszeren kívül jelzi az Ügyfélnek. Tehát nem elvárás a szoftver felé, hogy automatikusan frissüljenek a jogszabályi hivatkozások. d. Továbbiakban az egészségügyi szolgáltató adminisztrációs terhei csökkenti. (Az új rendszerek egyszerűek, átláthatóak és rugalmasak .) A már kialakított és bevezetett rendszerek egyszerűbbek és átláthatóbbak legyenek. e. A DMS rendszer alkalmas arra, hogy rendszeres időközökben jelentéseket, un. riportokat készítsen külső irányító, ellenőrző szervek részére. A külső szervezetek lehetnek pl. a tulajdonos, a szervezet (egyetem) vezetősége, ÁNTSZ, illetékes minisztérium. f. A rendszernek bővíthető mind standardok, mind jelentési kötelezettségek tekintetében.

A DMS rendszer bevezetésének előnyei:

- Az egészségügyi szolgáltatók azonnali megoldást is kapnak a hiányzó szabályozási elemek lefedésére (pl folyamatszabályozási minták, ellátás során keletkező bizonylati sablonok) - A DMS bevezetése során áttekintésre kerülnek az érintett szolgáltató folyamatai és az egyes folyamatokhoz kapcsolódó - humán és eszköz - erőforrások is. A minőségirányítási rendszer bevezetése egyben a folyamatok egyszerűsítését, tisztítását is jelenti mind az egészségügyi ellátások, mind a háttérszolgáltatások esetében. - A DMS a dokumentumokat elektronikus formában tárolja, az adatvédelmi feltételek maximális figyelembe vétele mellett. Ez a környezetbarát megoldás egyszerűsíti a minőségirányítási rendszer működtetését. - A DMS rendszerben a szerződött partner szervezet igényeinek megfelelően mintadokumentumokat állnak rendelkezésre. - A DMS biztosítja a dokumentumok hatályos változatainak nyilvántartását és garantálja az aktualizálási folyamatot. - A DMS rendszer alkalmas már kialakított MEES és ISO alapú rendszerek dokumentumainak – felülvizsgálatot követő- tárolására és kezelésére is. Ezt az ISO 9001-es szabvány és MEES feltételrendszerének teljes megfeleltetése teszi lehetővé. - A DMS kiváltja a tanúsított szolgáltatók felülvizsgálati auditjait megelőző külső tanácsadói szerződéseket. - A DMS rendszer alkalmas külső szervek felé jelentések késztésére és továbbítására.

lacrus_medical_magyarorszag_megujul

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.