Közélet

Ma van a Múzeumok éjszakája

Ma van a Múzeumok éjszakája

2014. június 21., szombat
Ma van a Múzeumok éjszakája

Ma van a Múzeumok éjszakája, amelyen mintegy négyezer program - egyebek mellett számos koncert, rendhagyó tárlatvezetés és filmvetítés - várja a látogatókat 313 vidéki és 133 budapesti múzeumban, kiállítóhelyen.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba. Kecskeméten 41 helyszínre várják az érdeklődőket: a Kulturális Központ előtt tűzugrást rendeznek, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik-karikatúrák lesznek láthatók. A szegedi programokon az ókori egyiptomi vallással és a mindennapokkal, a halotti kultusszal és a mumifikálással ismerkedhetnek meg a látogatók. Hadszíntérré változik a Paksi Városi Múzeum: I. világháborús futóárkot építettek, vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot. A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítását nyitják meg, a balassagyarmati Palóc Múzeumban dudaszó és palóc nóták szórakoztatják a látogatókat. A fővárosban a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes meglepetéskoncertje nyitja meg a Múzeumok éjszakája programsorozatát a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén, a múzeumban pedig nyomozós játékkal és dumaszínházzal várják a látogatókat. A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, a Cseh Tamás Archívumban mások mellett a Kaláka és a Szélkiáltó ad koncertet. A Petőfi Irodalmi Múzeumban rock and roll tanítással egybekötött házibulit rendeznek, az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetést tartanak az ókori polgárváros romjai között, a Puskás Ferenc Stadionban ügyességi játékokat és népi sportjátékokat lehet kipróbálni, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum udvarán pedig éjfélkor tűzugrás lesz. Herman Ottó polihisztorra emlékeznek a Gellért-hegy szikláira vetített videoanimációval, amelyet 21.30-tól éjjel 2 óráig láthat a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon. A MÁV-START Zrt. június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt ad a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára. A Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.