Közélet

LMP: közlekedésfejlesztés nélkül nincs érdemi gazdaságfejlesztés

LMP: közlekedésfejlesztés nélkül nincs érdemi gazdaságfejlesztés

2014. június 22., vasárnap
LMP: közlekedésfejlesztés nélkül nincs érdemi gazdaságfejlesztés

Közlekedésfejlesztés nélkül nincs érdemi gazdaságfejlesztés, ugyanakkor súlyos hiba a vidéki és a fővárosi fejlesztési célok politikai szándékot sejtető szembeállítása - mondta a Lehet Más a Politika (LMP) elnökségi tagja vasárnap Pécsett, sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt

az elmúlt napok gazdaság- és azon belül a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos kormányzati nyilatkozataira reagálva hangsúlyozta: súlyos felelősség terheli az elmúlt évtizedek döntéshozóit a területileg kiegyenlítetlen, a vidék leszakadását okozó gazdaságfejlesztés miatt. Bár a vidéki városi térségek fejlesztése, népességmegtartó erejük növelése nemzeti érdek, ezt nem Budapest kárára kell megvalósítani - tette hozzá. Azt mondta: a központi régió hiába tekinthető fejlettnek a főbb gazdasági mutatók alapján, a közösségi közlekedés tekintetében óriásiak a lemaradások, az elodázhatatlan beruházások elmaradása katasztrofális következményekkel járhat. A politikus szavai szerint ahhoz, hogy a főváros és a vidéki városi térségek fejlesztése egymást erősítő folyamat lehessen, előnyei pedig az egész országban, azaz a kisvárosokban, a falvakban is érezhetőek legyenek, jól működő közlekedési rendszerre van szükség. Nem látni ugyanakkor azokat a lépéseket, amelyek a közlekedési szövetségek kialakítását, a közösségi közlekedés versenyképességének növelését célozzák, egységes rendszerbe szerveznék a főváros és agglomerációja, illetve a vidéki agglomerációk közlekedését - hangoztatta. Hozzátette, annak sincs jele, hogy megfelelő forrás állna rendelkezésre a vidéki nagyvárosok kiemelten fontos közlekedésfejlesztési terveinek megvalósításához. Keresztes László Lóránt szólt arról, hogy az LMP álláspontja szerint a vidéki nagyvárosi térségek fejlesztéséről nem a kormányzatnak, a kormánypárti "megmondó embereknek", hanem az önkormányzatoknak kell dönteniük. A helyi kormányzás erejét növelve a legfontosabb döntéseknek helyben kell megszületniük, a fejlesztéshez szüksége forrásokat pedig rendelkezésre kell bocsátani - mondta a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.