Közélet

LMP: a lehető leggyorsabban fel kell állítani a helyi földbizottságokat

LMP: a lehető leggyorsabban fel kell állítani a helyi földbizottságokat

2014. június 12., csütörtök
LMP: a lehető leggyorsabban fel kell állítani a helyi földbizottságokat

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy a lehető leggyorsabban alkossa meg azokat a részletszabályokat, amelyek alapján a helyi földbizottságok megkezdhetik a munkájukat – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek.

A fenntarthatósági bizottság elnöke azt mondta, hogy ezek a testületek hivatottak eldönteni, hogy a helyben élők között kinek milyen feltételek alapján legyen elővásárlási vagy előbérleti joga egy adott földterületre. Hangsúlyozta, hogy miután a földbizottságokat a jogszabályban meghatározott határidőig nem hozták létre, a kormányzat egy ideiglenes intézkedéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi szerveihez akarj azok hatáskörét utalni. Úgy fogalmazott, hogy a földbizottságoknak a helyi tudást, foglalkoztatási szempontokat és érdekeket kellene képviselniük. A kamara különböző testületeinek tagjait viszont sokszor csak egy-két százalékos részvétel mellett választották meg - tette hozzá. Véleménye szerint ez visszaélésekre ad lehetőséget, mert egy-egy szűk érdekcsoport hatáskörébe kerülne a teljes földforgalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.