Közélet

KSH: áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben nőtt az ipari termelés

KSH: áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben nőtt az ipari termelés

2014. június 5., csütörtök
KSH: áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben nőtt az ipari termelés

A márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bővült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.

Schindele Miklós

, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a korábbi tendenciák érvényesültek áprilisban is, vagyis elsősorban a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó területek bővültek, de összességében a feldolgozóipar valamennyi ágazatában jelentős növekedés volt. Az előző hónaphoz képest az ipari termelés a februári 1,5 és a márciusi 0,5 százalékos növekedés után áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. Áprilisban úgy nőtt 10 százalék feletti mértékben az ipari termelés, hogy a bázis, vagyis a 2013 áprilisi adat pozitív volt. Tavaly a negyedik hónapban 5 százalékkal nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint, míg márciusban 3,5 százalékkal csökkent éves összevetésben. Schindele Miklós elmondta, hogy a munkanappal kiigazított adat - ami most 10,1 százalékos növekedést mutat - legutóbb 2011 februárjában volt hasonlóan magas. Az ipari termelés az év első négy hónapjában 8,9 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az első negyedévben 8,4 százalékos volt az ipari kibocsátás éves növekedése, 11,9 százalékkal volt nagyobb az export és 3,0 százalékkal kisebb a belföldi értékesítés. A járműgyártás exportja 26,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly első negyedévit, a gépek és a villamos berendezések exportja 11,6, illetve 11,8 százalékkal nőtt. A KSH az áprilisi részletes adatokat június 12-én közli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.