Közélet

2015 végéig hosszabbította a cégvezetők mandátumát a szegedi közgyűlés + FOTÓK

2015 végéig hosszabbította a cégvezetők mandátumát a szegedi közgyűlés + FOTÓK

2014. június 27., péntek
2015 végéig hosszabbította a cégvezetők mandátumát a szegedi közgyűlés + FOTÓK
kozgyules05_gs

Elfogadták a drogellenes stratégiát, kiemelt sportegyesületi támogatásokról döntöttek, és arról is határoztak: 2015. december 31-ig hosszabbítják az önkormányzati cégek vezetőinek megbízatását.

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

13.37:

Botka László az ülés végén bejelenti: hamarosan - várhatóan rövid - rendkívüli közgyűlést kell tartani, amint a köztársasági elnök kihirdeti az önkormányzati választások időpontját. A képviselők ekkor jelölik ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán közreműködő helyi választási bizottság, valamint a szavazatszámláló bizottsági tagjait és póttagjait.

13.36:

Terítéken a cégvezetők mandátumának meghosszabbítása: 2015. december 31-éig kaptak megbízatást 15, illetve Zelena András esetében 16 igennel. A VTV Szeged ügyvezetőjének ügyében - mint korábban jelezte - az LMP-s Szentistványi István is Kohári Nándor javaslatát támogatta.

13.34:

28 igen és 1 tartózkodás érkezett a költségvetés Hüvös László- és Kohári Nándor-féle módosítására. Ami az IH-t illető kulturális bizottsági módosítót illeti, az 15 igen, 1 tartózkodás és 13 nem mellett kapott zöld lámpát, így a cég 26 millió forint működési támogatáshoz jut átcsoportosítva az eddigi megtakarításokat.

13.31:

Rácz Tibor fürdővel kapcsolatos előterjesztése 3 igent kapott, így nincs többsége. Tóth Károly "olcsó sörös" módosítóját maga az MSZP-s előterjesztő sem támogatta, 0 igen villant fel. A tápéi komp ügyében a Juhász Gyula által megfogalmazott javaslat 29 igent kapott.

13.30:

Az IKV Zrt. vezérigazgatójának két, napirendre vett előterjesztéséről határoznak. Ami a nyilvánosságra hozatalt illeti, az 28 igennel ment át (itt Nagy Ferenc befogadta Szentistványi István és Szentgyörgyi Pál módosítóját). A lakásbérletekről szóló, Botka László által súlyosan törvénysértőnek nevezett javaslat 14 igen és 15 nem mellett bukott ma el.

13.25:

Egyhangú döntés született több sportszervezet kiemelt támogatásáról. Az UTC futsalcsapata is bekerül a sorba 15 igen, 1 tartózkodás és 13 nem mellett. 28 igennel, 1 tartózkodás mellett fogadták el a város drogellenes stratégiáját.

13.20:

Érvényben marad a bizottsági döntés a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője prémiumának felfüggesztéséről.

13.15:

Elérkeztünk a szavazáshoz. Egyhangúlag döntenek számos előterjesztésről.

13.10:

Zárt ülés és szünet. Hamarosan szavaznak.

12.55:

Solymos László nehezen hiszi, hogy egy "világszínvonalú, egyedi" szoftver fejlesztése százmilliókba került ebben a projektben. Egy másik, hasonló szoftvert ingyen kapott meg a vadaspark, és ingyen is bocsátja a látogatók rendelkezésére. Közben a Fidesz-KDNP sajtóközleményt oszt ki, melyben indokolják, miért nincs szükség a szerződés felmondására, illetve arra, hogy ezt ma tárgyalja a közgyűlés. Okok: a bérlőnek nincs tartozása az önkormányzati társaság felé, sőt, a bérleti jogviszonyból a vadasparknak 10 millió forintos bevétele származik. Kérdezik: ha felmondanák a szerződést, és adott esetben később a bíróság a vállalkozás javára döntene, a 200 milliós kártérítést vajon a szegedi adófizetők pénzéből fizetné a város?

12.50:

Interpellációk, kérdések terítéken. Ménesi Imre sajnálkozik, hogy a Fidesz-Jobbik nem vette napirendre a vadaspark és a Titan House Kft. közötti szerződést.

12.43:

Szentistványi István bejelenti, Szentgyörgyi Pál javaslatával ért egyet, az új közgyűlés kezét nem köthetik meg, illetve nem szabad belemenni végkielégítéses ügyekbe. Külön szavazást kér ugyanakkor egy cég ügyében, a VTV kapcsán, hogy végre elszakadhassanak a képviselők attól a logikától, hogy a mindenkori többség uralja a tájékoztatást. Itt akár hosszabb kinevezést is lehetségesnek tart éppen ezért.

12.42:

Botka László kéri, Szentgyörgyi Pál "alpolgármester" módosítójával fogadja el az előterjesztést a közgyűlés. "Már négy éve nem alpolgármester" - jegyzi meg Haág Zalán.

12.40:

Szentgyörgyi Pál ismerteti módosítóját. Az igazgatók kinevezését 2014. december 31-éig javasolja, hogy majd az új közgyűlés lehetőséget kapjon pályázatok kiírására, ne kelljen végkielégítést fizetnie adott esetben.

12.35:

Következik Kohári Nándor előterjesztése, melyben 15 önkormányzati cég vezetőjének mandátumát hosszabbítaná meg 2015. december 31-éig, hogy biztosítva legyen ezen társaságok további működése. Kohári Nándor indokolja a beadványt. Pontosításokkal is él helyben.

12.32:

Hüvös László a Szentháromság utcai gesztenyefa sor visszapótlásáról beszél, illetve a gyálaréti záportározó létesítésének szükségessége mellett érvel.

12.30:

Kohári Nándor terjeszt elő egy újabb költségvetés-módosító javaslatot. Az 1-es villamos kötbéréből származó 101 millió 734 ezer forintot (a második félévre érkezik be) csoportosítaná át, többek között új, általános fejlesztési keretre és civil támogatási keretre tesz javaslatot 49-49 millió forint értékben.

12.25:

Szentistványi István szerint nem vicces, hogy mindkét oldal a másikat vádolja azzal, hogy egy-egy politikus tartótisztként viselkedik vagy viselkedett egy-egy önkormányzati cégnél, mert igazak is lehetnek ezek a vádak...

12.21:

Szentgyörgyi Pál jelzi, kétéves részletfizetést kaphat az IH a nagybani piactól, a vagyongazdálkodási bizottság legalábbis ezt indítványozta.

12.17:

Tóth Károly azt mondja, a Jobbik éppen az IH ügyeiről akarja elterelni a figyelmet a fürdős akcióval. Ráadásul mivel visszatérnek a leváltott Boros Gyula kiszervezési koncepciójához, elnézést is kellene kérniük a korábbi igazgatótól.

12.09:

Haág Zalán állítja, nem növelnék az IH működési támogatását. Jelzi, a cég alulfinanszírozott. A hitelezői igények kielégítéséhez hozzá kellett nyúlni a működési támogatáshoz, ezt kellene most visszapótolni. Sikerült ugyanakkor lealkudni bizonyos tartozásokat, a megmaradt összegből pedig akár rendezhető a Dorozsmai Nagybani Piac felé fennálló tartozás egy része. A SZIN kiszervezését is indokolja Solymos Lászlónak: az egy évre kötött kontraktus előnyös, máris 7 millió forintot hoz az IH-nak, ráadásul egy civil falu működtetését is lehetővé teszi.

12.05:

A kulturális bizottság költségvetés-módosító indítványa az IH-nak nyújtana segítséget, Solymos László ezt kritizálja. Az alpolgármester kiemeli, a cég kapott már 150 millió forint pluszforrást a lejárt számlák kifizetéséhez. Támadja azt a tervet, hogy a működési támogatás részévé váljon a 150 millióból megmaradt összeg, szerinte ez olyan többlettámogatás, melyre nincs kontrollja az önkormányzatnak.

12.00:

Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) arról szól, hogy fél éve áll a tápéi komp, ami nehéz helyzetbe hozta az ott élőket, gazdálkodókat. Szükségesnek tartja a révátkelő működtetését, mert az alternatív útvonalak nem jelentenek megoldást. Jelzi, nem az önkormányzat hibájából következett be ez a helyzet. Az állam rendelkezik megfelelő eszközökkel a probléma megoldásához, kéri, a közgyűlés döntéssel erősítse meg, kiáll az érintett emberek mellett. Megerősíti, a kompközlekedés helyi személyszállítási közszolgáltatásnak minősül, így az állami segítségnyújtás után az önkormányzat sem rázhatja le magáról ezt a feladatot.

11.56:

Szentistványi István furcsállja, ahogy Kenyeres Lajos a kommunizmusról beszélt. Megdöbbentőnek tartja, hogy a magát baloldalinak tartó politikai erő helyi szinten is szembemegy saját tradícióival, Botka László regnálása óta úgy zajlanak a fejlesztések, hogy a privilegizált elit érdekeit szolgálják ki, és nem törődnek a szegényebb rétegekkel.

11.55:

Rácz Tibor nem találja az éves 400 ezres vendégkeretet, illetve az 1 milliárdos helyi bevételt, dokumentálni tudja, hogy a fürdő nyáron is kong az ürességtől.

11.52:

Kenyeres Lajos (Együtt Szeged) vitába keveredik a kommunizmusról Rácz Tiborral és Szentistványi Istvánnal. Emlékeztet, a szolgáltatásoknak kell legyen ára.

11.49:

Haág Zalán emlékeztet, még az előző ciklusban a polgári oldal nem támogatta, hogy a többségi tulajdonos önkormányzatnak ne legyen joga az árképzésbe történő beleszólásra. Azt tudták csak megakadályozni a jobboldal, hogy a város átadja a nemzeti vagyonhoz tartozó kutakat a kisebbségi tulajdonosnak.

11.45:

Szentgyörgyi Pál azt az aspektust emeli ki, hogy ha az ármegállapításokat magához vonja a közgyűlés, akkor a cégek élére nem is kellenének igazgatók.

11.44:

Botka László állítja, tavaly 450 ezer vendége volt a Napfényfürdőnek, 70 százalékuk szegedi, több száz család él ebből.

11.43:

Rácz Tibor ismétel: Botka László korábban évi 400 ezer vendéget ígért és évi 1 milliárd forint bevételt a fürdőfejlesztés kapcsán, ezek nem valósultak meg. Jelzi, a jegyárakat illetően hajlandó az ésszerű kompromisszumra.

11.40:

Szentistványi István egyetért a jobbikos politikus előterjesztésének lényegével, és felháborította Tóth Károly módosítója. Ő maga még egy civil egyesület képviselőjeként jelezte évekkel ezelőtt, a szegediek jelentős része szorul majd ki a fürdőfejlesztés kapcsán a fürdőből. Kijelenti, a városvezetést ez ügyben érzéketlenség, cinikusság jellemzi, csak az elitet képviselik.

11.37:

Rácz Tibor (Jobbik) ismerteti a veszteséges fürdővel kapcsolatos indítványát. Jelzi, 80 százalékban a város, a szegediek a tulajdonosok az újszegedi komplexumban, éppen a szegediek, akik a magas jegyárak miatt ki vannak onnan szorítva. Ezért kezdeményezte a belépők árainak csökkentését. Hozzáteszi, Tóth Károly a saját módosítójával lenézi azon helyi polgárokat, akik nem tudják megfizetni a drága jegyárakat, és máshová járnak fürdeni. Szerinte Tóth Károlynak bocsánatot kellene kérnie, Botka László szerint viszont Rácz Tibornak, mert az üzemeltetés a tulajdonostárs feladata, költségeit emészti, Szegednek az nem kerül pénzébe.

11.33:

Botka László bejelenti, ha a közgyűlés megszavazza az előterjesztést, ő akkor sem írja alá.

11.32:

Mózes Ervin törvényességi észrevétele szerint több sarkalatos jogszabályt sért egyébként ez a kezdeményezés. Szentgyörgyi Pál is hozzászól, azt mondja, egy érdekcsoport akarja átrendezni az önkormányzat lakásvagyonát szabad kezet adva egy igazgatónak. Ám bárki is az igazgató, bármilyen szakmai és politikai vezetés is van, nem szabad engedni "az önkormányzati lakásvagyon szabad rablását", szükséges a jogszerűség és a nyilvánosság.

11.28:

Következik a lakbérek mértékéről szóló előterjesztés. Szentistványi István szerint ez súlyosan érintheti az önkormányzat, a közgyűlés kontrollját: az IKV vezérigazgatója szerinte az önkormányzati lakásállomány feletti rendelkezést saját kezébe venné a bizottságok helyett. Ez az LMP-s politikus szerint komoly problémákhoz vezethet.

11.26:

Nagy Ferenc, az IKV Zrt. vezérigazgatója kér szót, félreértéseket akar tisztázni. Jelzi, a cég valamennyi pályázata nyilvános a saját honlapján, illetve kifüggesztik ezeket a városházán is. Céljuk a folyamatok, a bérbeadások felgyorsítása, illetve a költségcsökkentés, drágák a napilapos hirdetések, miközben azok ellentételezése csak akkor áll rendelkezésre, ha eladtak egy ingatlant. Ugyanakkor befogadja Szentgyörgyi és Szentistványi módosító javaslatát is, jelezve, ezek többletköltségeket okoznak majd a cégnek.

11.23:

Kónya Gábor (MSZP) hibának tartaná, ha önkormányzati bérlakásokat cégeknek adnák bérbe. Emellett javasolja, foglalkozzanak azzal, hogy kiírják az üresen álló helyiségekre: bérbe adó...

11.20:

Szentistványi István folytatja, hasonló az álláspontja Szentgyörgyi Páléhoz. A városi napilap mellett a város honlapját javasolja ugyanakkor a megjelentetés helyszínéül.

11.18:

Az IKV Zrt. vezérigazgatójának két előterjesztése került napirendre. Szentgyörgyi Pál módosítót fűzött az egyikhez, most is arról beszél, fontos, hogy a különböző ingatlanokat ne csak az interneten, hanem a helyi napilapban is megjelenjenek. "Nem kellene a kecskére bízni a káposztát, nem szűkíteni kellene, hanem bővíteni a nyilvánosságot" - mondja, javasolva, hogy a napilap mellett az IKV saját honlapján és szakmai internetes honlapokon is megjelenjenek a hirdetések.

11.16:

Nagy ütemben haladunk, több napirendi pontot ugrunk át, hozzászólás nincs.

11.12:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) sportbizottsági elnök arról beszél, hogy élvonalbeli sportcsapatokat nyilvánítanak kiemelten támogatott szervezetekké. Sikerült kidolgozni az új konstrukciót, ezt terjesztették most a közgyűlés elé. A vízisport-egyesület, a tekézők és a férfi kosárlabdázók alkotnák a kört, míg a férfi vízilabdázóknál TAO-önrészt biztosítana az önkormányzat. Három évre vállalnak kötelezettséget, de évente kötnek konkrét szerződést. Kohári Nándor beemelné a körbe az UTC futsalosait is, ezt nem fogadja el.

11.10:

Oktatási, kulturális, egészségügyi tárgyú előterjesztések következnek. A következő óvodai év előkészítése kapcsán Pocsai Blanka kér szót. Kiemeli, a rendszer befogadó a speciális nevelési igényű gyerekekkel szemben, bővülnek ezek a keretek Felsővároson és a Vedres utcában, ami kiemelendő.

11.06:

Eredménytelen lehet a busztender, két évre a korábbi feltételekhez hasonlóan szerződhet a város a Tisza Volánnal.

11.04:

Nagy Sándor magát idézi: a 2010-es 450 millió forintos pályázat-előkészítési, tervezési keretek a Fidesz döntéseinek következtében 70-80 millió forintra csökkentek, pénz nélkül pedig nem készíthet terveket az önkormányzat.

11.02:

Hüvös László a gyálaréti kerékpárút mellett érvel, 500 millió forint körüli projektről van szó, bízik benne, meglesz ehhez az uniós támogatás.

11.00:

Ismét Mihálffy Béla, aki kiemeli, reménnyel tölti el, hogy konszenzust tapasztal az érintett kerékpárút jelentőségéről, szükségességéről. Kiemeli, a kormány támogatásával Bordány és Szeged, Röszke és Mórahalom, Mórahalom és Domaszék között épült kerékpárút. Szeged nem pályázott, pedig volt erre pénz!

10.57:

Solymos László örül, hogy a Fidesz rájött, hiba volt évről évre töredékre csökkenteni a beruházások tervezésére szánt pénzügyi kereteket...

10.55:

Kosik Dénes (Fidesz-KDNP) támasztja alá a kerékpárút-hálózat fejlesztésének szükségességét. Nem látja ugyanakkor a szocialisták, a városháza ez irányú szándékát. A dorozsmai kerékpárút kapcsán Mihálffy Bélával hiába adtak be számos javaslatot, a polgármesteri hivatal semmiféle tervet nem készített. "Hány embernek kell még ehhez meghalni a bordányi úton?" - kérdezi.

10.53:

Solymos László és Nagy Sándor kiemeli, a 32 milliárd forintos fejlesztési keretből bőven jut majd a kerékpárhálózat további kiépítésére, javítására. Sajnálatosnak nevezi, hogy az utóbbi években nem nagyon jutott erre pénz, nem úgy, mint stadionépítésre...

10.50:

Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) arról szól, hogy a bordányi úton ismét meghalt egy biciklis. Egy 3,5 kilométeres szakaszon nincs megépítve a bicikliút, ennek érdekében Kosik Dénes képviselőtársával többször lobbizott. Kéri, ezt az ügyet a 2014-2020-as fejlesztési időszakban tekintse kiemelt feladatnak az önkormányzat.

10.45:

Az integrált településfejlesztési stratégiát elemzi Szentistványi István és Nagy Sándor. Kitérnek rá, lényegesen új dolgok nem szerepelnek ebben, ám Nagy Sándor rámutat, bizonyos egyeztetési folyamatok kapcsán mégis vannak változások: például a "Smart City" koncepció mentén nyújtott be pályázatot Szeged.

10.40:

Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései vannak soron. Solymos László az előadó: további két trolit kívántak vásárolni a tömegközlekedési projektben megtakarított pénzen, a kormány azonban azt nem támogatta. Viszont síntisztító berendezést be lehet szerezni, illetve a felsővezeték egy részét meg lehet újítani. Tárgyalnak egy internetes szolgáltatóval is, ha megegyezés születik, ingyenes wifi lehet a Dugonics téren.

10.35:

A Csillag tér és az Északi városrész környékén rendőrőrse lenne szükség - ismétli meg korábbi kezdeményezését Rácz Tibor. Örömmel látta, hogy korábbi önkormányzati ingatlanokban körzeti megbízotti irodák létesítését tervezi a rendőrség, mivel ezek bűnügyileg igencsak fertőzött területek. Reméli, ezek csak az első lépések. A két tervezett kmb-irodához ugyanis megfelelő létszámú rendőrség is kell, illetve 2015-ben városi források a közbiztonság javítására.

10.30:

Terítéken a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyei. Szentgyörgyi Pál (MSZP) emlékeztet, 2013 decemberében tagi hitellel segítette az önkormányzat a likviditási problémák megoldását. Ennek kapcsán megemlíti, az önkormányzati cégeknél komoly gondokat okozott a rezsicsökkentés. A finanszírozó pénzintézettel együtt abban maradtak, egy szakértő cég reorganizációs tervet készít. Ez megtörtént, de sok kérdésre nem kapott választ az önkormányzat, például ilyen a gázbeszerzés ügye. További intézkedéscsomagot kérnek ezért a Hőszolgáltató cégvezetőitől. Úgy látja, akár a cég vezetésével is lehetnek gondok, követhetetlennek nevezi az üzleti tervet - nem véletlen, hogy a polgármester felfüggesztette a prémiumkifizetéseket.

10.25:

Haladunk tovább. Az építési szabályzat módosítása kapcsán Szentistványi István kér szót, és elemzi az anyagot. A Szegedre tervezett futballstadionról szól, mely a Dorozsmai úti korábbi kemping helyén valósulna meg. Ez nagy és értékes zöld terület, ezért fontos, hogy alapos és körültekintő környezeti vizsgálat történjen, ezt kiemeli a városházi előterjesztésből.

10.23:

Nagy Sándor állítja, a percalapú parkolás technikai lehetőségei eddig is adottak voltak, az SZKT bevezethette volna. Ráadásul szerinte az SZKT mostani előterjesztésében szó sincs erről.

10.20:

Botka László szerint a Fidesz tényleg az emberek javát nézi, aztán azt el is veszi. Ez a mobilparkolás egy új adó, közel a negyvenedik négy év alatt.

10.18:

Póda Jenő reagál: a jobboldal az emberek, a parkolók igényeiből indul ki, míg a szocialisták egy főkönyvelő szemével nézik csak a történteket. Egy palack borban fogad bárkivel, hogy árcsökkentő hatású az új rendszer. A teherelosztás igazságosabbá tétele pedig a politikusok feladata lesz.

10.17:

Solymos László csodálattal hallgatta Póda Jenő szavait. Akárhogy is szépíti a dolgot a gazdasági tanácsnok, a város bevételei akkor is csökkennek, az SZKT pedig az önkormányzattól kéri majd jövőre a 60 milliót.

10.15:

Kalmár Ferenc a következő. Figyelembe kell venni - kezdi -, hogy az állam 28 milliárdos hitelállománytól mentette meg Szegedet. Az is biztos, hogy a tömegközlekedés kap majd központi támogatást.

10.11:

Póda Jenő (Fidesz-KDNP) azt mondja, a parkoló emberek sokkal jobban járnak, mint eddig, ezzel pedig érdekes módon nem törődnek a szocialisták. A parkolás ugyanis forgalomszabályozó eszköz. A szegediek azért járnak jobban, mert egyszerűbb és igazságosabb lesz a rendszer, például azzal, hogy percalapúvá válhat. A verseny miatt pedig elképzelhető, hogy az árak csökkenni fognak.

10.07:

Ménesi Imre (MSZP) tovább egyszerűsíti a dolgot a parkolási ügyben, kritizálja a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t: szerinte a demokrácia megcsúfolása, hogy az ezzel való szerződéskötés nem lehetőség, hanem kötelezettség.

10.05:

Nagy Sándor is sérelmezi, hogy egy ilyen helyi konzultatív testületet kiiktatott az országos törvényhozás, a városnak meg kell szerinte teremtenie a lehetőséget az épületek előzetes véleményezésére. Szintén nehezményezi, hogy az államhoz folyik be a továbbiakban a mobilparkolási díj, és komoly veszteség éri az SZKT-t.

10.04:

Solymos László válaszol: kormányrendelet alapján szüntették meg a tervtanácsot, melynek korábbi állásfoglalásait egyébként sok vita övezte.

10.02:

Szentistványi István még a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendelethez szól hozzá, nehezményezi, hogy megszüntették az építészeti és műszaki tervtanácsot, és számos ügy közvetlenül a városi főépítészhez kerül át.

10.00:

Solymos László arról beszél, hogy az SZKT-nál 60 millió forint bevétel eshet ki a mobilparkolási rendszer törvényi változása kapcsán. Egy állami cég szerződik majd a szolgáltatókkal, ami szerinte "újabb állami lenyúlás", az önkormányzati tulajdonú parkolási társaságok bevételének elvonása.

09.55:

Megvan a napirend. Kezdődhet az egyes pontok tárgyalása.

09.50:

Solymos László sürgősségi indítványa a vadaspark és a Titan House Kft. közötti szerződés felmondásáról nem került napirendre, a többség leszavazta ezt. A költségvetés-módosítást célzó jobboldali javaslatokat viszont napirendre vették. A Pick Márk-szoborról sem tárgyalnak ma, 15-14 arányban döntöttek így.

09.45:

Haág Zalán kijelenti, Tóth Károly nem mondott igazat az előbb, amikor azt állította, a Pick Márk-szobor rajzával a kulturális bizottság ülésén találkozott először, ő maga előző nap feltöltötte a városháza elektronikus rendszerébe. Botka László jelzi, az ügy arról szól: 6,5 millió forintba került pályáztatással Szent-Györgyi Albert egész alakos bronzszobra, Haág Zalán pedig most pályáztatás nélkül akar 12 millió forintot adni egy művésznek.

09.42:

Mózes Ervin a Ligetfürdő Kft.-vel összefüggő előterjesztésről: állítja, téves a kiindulópont, a cég veszteségét nem Szeged városa finanszírozza. A közgyűlés ármegállapító hatásköre emellett korlátozott, a Ligetfürdő esetében ez egyébként ügyvezetői hatáskör, tehát a közgyűlés maximum javaslatot tehet.

09.40:

Tóth Károly (MSZP) visszatér a napirend előtt történtekre: kegyeletsértőnek tartja a Fidesz-KDNP magatartását. Egyben javasolja, ne tárgyalják ma a Pick Márk-szoborral kapcsolatos előterjesztést. "Nem udvari beszállítókra van szükség, minél nagyobb közönség, szakmai szervezetek és Szeged lakosságának bevonásával kell szobrokat kihelyezni" - mondja. Kéri azt is, ne vegyék napirendre Rácz Tibor Napfényfürdővel kapcsolatos előterjesztését, illetve az ő ahhoz beadott módosítóját.

09.35:

Solymos László javasolja, ne tárgyalják az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójának az önkormányzat érdekeit sértő javaslatait. Mózes Ervin is törvényességi észrevételeket fűzött ezekhez. A címzetes főjegyző jelzi, az érintett rendeletek módosításáról hosszú idő óta zajlik egyeztetés, de nem jelennek meg azok a pontok a friss anyagban, melyekről konszenzus volt. Problémás példákat sorol ezután a javaslatokból, melyek szerinte többszörösen törvénysértőek.

09.33:

Botka László azt mondja, röhejes, amit a jobboldal művel e témában.

09.32:

Kalmár Ferenc kér szót. Nem lehet átsiklani szerinte afelett, hogy az MSZP két lehetőséget kapott a napirend előtti felszólalásra, nem érti, a jegyző is miért hunyt szemet...

09.30:

A napirend megállapítása következik.

09.29:

Gyimesi László (Fidesz-KDNP) jelzi, Botka bohózatot próbál csinálni a közgyűlésből, a holokauszt áldozatainak emlékéből, ehhez ők nem asszisztálnak.

09.27:

Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) is a holokauszt áldozatai előtt tiszteleg. Ugyanakkor megjegyezi, kiderült, a ciklus utolsó közgyűlésén vagyunk, ahol mindenki megpróbál értékelni. Kijelenti, intő példa a szegediek számára, ami ma reggel történt: a polgármester nem tartotta be a közgyűlés SZMSZ-ét, mely szerint egy frakcióból egy fő kaphat szót. "Kirekesztő politikát" folytat szerinte Botka László, ez ellen tiltakozott a Fidesz-KDNP a kivonulással. A Jobbik felszólalását is cinikusan minősítette a polgármester, miközben az SZMSZ értelmében a napirend előtt nincs vita.

09.24:

Szentistványi István (LMP): e ciklus egyedi a tekintetben, hogy a városvezetés és a közgyűlési többség nem esett egybe, ezért számos olyan dolog felszínre, mely korábban nem látszott, a hatalom pőre arca a maga valóságában mutatkozott meg a megosztottság miatt. A városlakók is megértették, hogyan működik a politikai logika. Az önkormányzati cégek és a költségvetés feletti uralomért zajlott a harc.

09.21:

Botka László az új EU-s fejlesztési ciklusról: 32 milliárd forint áll Szeged rendelkezésére, ebből valóban megvalósítható az új déli híd, az ELI melletti tudományos park vagy az új buszpályaudvar.

09.20:

Nagy Sándor (Együtt Szeged) a Szeged rendelkezésére álló forrásokat elemzi. Azt mondja, céljuk a tarjáni, odesszai városfejlesztés, a Biopolisz folytatása, egy újabb Tisza-híd létesítése, a szociális rendszer megújítása a 32 milliárd forintos keretből. A fejlesztésekhez azonban - jelenti ki - tervezni kellett volna, a Fidesz azonban szerinte csökkentette a tervezésre szánt helyi pénzeket.

09.17:

Botka László azt mondja, Tóth Károly felszólalása nem tekinthető MSZP-s napirend előtti bejelentkezésnek, ő csak a holokauszt emléknapra hívta fel a figyelmet.

09.16:

Solymos László (MSZP) alpolgármester mérleget von az elmúlt négy évről. Mint mondja, a szegedi Fidesz-frakció nem vállalta a városvezetés felelősségét, nem működött együtt konstruktívan a városvezetéssel, hanem érdekszövetséget kötött ehelyett a Jobbikkal, barátoknak, rokonoknak osztottak helyeket. Közben a Fidesz-KDNP kivonul, mondván, immár a második szocialista politikus kapott szót napirend előtt!!! Solymos folytatja: az MSZP-s városvezetés a jobboldal magatartása ellenére is építkezett, folytatta a beruházásokat, így épült, épül a Dugonics tér, a lézerközpont stb. Úgy összegez: csak a baloldalnak van világos fejlesztési elképzelése Szegedről, a Fidesznek szerinte nincs jövőképe, nem ajánl semmit a szegedieknek.

09.14:

Rácz Tibor (Jobbik) szerint Szegednek változásra van szüksége, olyan városvezetőre, aki mindennapjaikat segíti, aki cégekkel és beruházókkal egyeztet, hogy biztosítsa Szeged gazdasági újjáéledését. Nem olyan polgármesterre van szerinte szükség, aki Gyurcsánnyal és Bajnaival Budapesten "a konc felosztásáról egyeztet", hanem olyanra, aki a munkahelyteremtéssel törődik, aki Szeged halódó gazdaságát állítja talpra.

09.12:

Napirend előtt Tóth Károly (MSZP) emlékeztet, 70 éve történt a szegedi holokauszt, 1944. júniusban indultak a városból a halálvonatok. Az ártatlan áldozatokra egyperces néma felállással emlékeznek.

09.10:

Megkezdődik az ülés, mindenki a helyén.

08.40:

Szabó Bálint lemondására szólította fel Botka László polgármestert, mert az állítása szerint nem mondott igazat, ugyanis az önkormányzatnak korábban volt szerződése a Szeviéppel.

08.30:

Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a városháza előtt Botka László és a Szeviép-ügy: Itt a vége…!? címmel tart éppen sajtótájékoztatót, amiről hamarosan részletesen beszámolunk. Mint ismeretes, az egykori alvállalkozók közel 10 milliárd forintos kifizetetlen számlát kérnek számon.

08.15:

Ünnepi hangulatú is lehet a mai ülés: László névnapon köszönhetjük a polgármestert, Botka Lászlót, alpolgármesterét, Solymos Lászlót, illetve az e téren is többségi Fidesz-KDNP frakcióból Farkas, Gyimesi és Hüvös László képviselőket!

08.00:

Köszöntünk mindenkit a városházáról, ahol a technikai előkészületek zajlanak!

Korábban írtuk:

Rendes ülést tart pénteken Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése - az októberben esedékes önkormányzati választás előtt az ütemterv szerint minden bizonnyal az utolsót... Egyebek mellett szó lesz Szeged város helyi építészeti örökségének védelméről szóló 55/2005. (XI. 17.) közgyűlési rendelet módosításáról, Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének módosításáról, valamint településfejlesztési döntésekről, az autóbusszal végzett helyi menetrend szerinti közforgalmú személyszállítás pályáztatásáról, valamint Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. II. félévi munkatervéről. A Fidesz-KDNP-s

Kohári Nándor

egyéni képviselői indítványa alapján 15 önkormányzati cég vezetőjének megbízását hosszabbíthatják meg 2015. december 31-éig.

Mint megírtuk,

az igazgatók többségének mandátuma 2014. június 30-án jár le. Amennyiben vezető nélkül maradnak ezek a gazdasági társaságok, szegedi céges jogász szakemberek véleménye szerint komoly jogi bizonytalanság alakulhat ki a cégeknél, adott esetben a bíróság meg is szüntetheti azokat. Szemezgetve a további témák közül: elfogadhatják

Szeged drogellenes stratégiáját,

melyet szakmai és civil szervezetek közreműködésével állítottak össze, illetve döntés születhet például helyi sportegyesületek (a férfi vízilabdások és kosárlabdázók, a tekézők, illetve a vízisportklub) kiemelt támogatásáról. Az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója,

Nagy Ferenc

több rendeletmódosítást kezdeményezett,

mint írja,

annak érdekében, hogy "a városvezetés által szándékosan akadályozott, hátráltatott bérbeadásokat a hatályos jogszabályok betartása mellett, pályázati eljárás keretén belül" fel tudják gyorsítani. Az LMP véleménye szerint mindez viszont

csökkenő társadalmi és szakbizottsági kontrollt

eredményezhet. A szegedi városvezetés ellehetetleníti a helyi kistermelőket azzal, hogy sorra elutasítja közterület-használati kérelmüket - állítja

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) városfejlesztési tanácsnok, aki

módosító javaslatot nyújtott be

a közgyűlésnek annak érdekében, hogy a multinacionális cégek helyett a termelők portékáját fogyaszthassák a lakosok.

Haág Zalán

(Fidesz-KDNP) javasolja, hogy a Pick Múzeum előtti területre helyezzék ki legkésőbb szeptember 30-áig

Kligl Sándor

szobrászművész Pick Márk-szobrát, és az alkotást 12 millió forinttal támogassa az önkormányzat.

Solymos László

(MSZP) alpolgármester módosító indítványt fűzött ehhez: az egész alakos szobrot országos, nyílt szoborpályázat útján valósítaná meg. Tizedére csökkentené a Napfényfürdő belépőinek árát a szegediek számára a Jobbik.

Rácz Tibor

képviselő

előterjesztésében az szerepel,

hogy 3150 forintról 350-re mérsékeljék a felnőttbelépő, 1575-ről pedig mindössze 150 forintra a nyugdíjas- és gyermekjegy árát, hiszen véleménye szerint így sem nőne tovább a fürdő vesztesége. Az MSZP-s

Tóth Károly

módosítójában azt indítványozza, először a Ligetfürdőben, majd egész Szegeden csökkentsék a sör, a kenyér, a lángos, a fagylalt, a kávé és az üdítők árát: a sör 2 forint 20 fillér, a kenyér 3 forint 60 fillér, a lángos és egy gombóc fagyi 50 fillér, a szimpla kávé 80 fillér, a dupla kávé 1 forint 60 fillér, az üdítők pedig egységes 1 forintba kerüljenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.