Egyetem

Középpontban a lézerek a Szegedi Bőrgyógyászati Napokon + FOTÓK, VIDEÓ

Középpontban a lézerek a Szegedi Bőrgyógyászati Napokon + FOTÓK, VIDEÓ

2014. június 26., csütörtök
Középpontban a lézerek a Szegedi Bőrgyógyászati Napokon + FOTÓK, VIDEÓ
borklinika_lezer06_gs

Három napon keresztül neves hazai és külföldi szakemberek vizsgálják Szegeden a lézerek alapkutatásban, illetve a klinikai betegséggyógyítási és szépítészeti gyakorlatban betöltött szerepét.

Több, egymással szorosan összefüggő rendezvénynek ad otthont 2014. június 26. és 28. között az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika: a Szegedi Tudományegyetemen hagyományosan sorra kerülő Szegedi Bőrgyógyászati Napok idei programja négy részből álló eseménnyé bővült. A Szegedi Bőrgyógyászati Napok 2014 keretében Alumni Konferenciát tartanak, illetve a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) XIV. Kozmetológiai Kongresszusára, továbbá az angol nyelvű előadásokkal gazdagított II. Kísérletes Dermatológiai Konferenciájára, valamint a Lézereken alapuló kutatási módszerek és fényforrások megismertetését célzó szakmai találkozóra látogatnak el neves hazai és külföldi szakemberek.

Kemény Lajos

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, a rendezvénysorozat első napjára azokat a kollégákat várták és várják vissza, akik Szegeden szerezték diplomájukat, PhD-fokozatukat, szakvizsgájukat. A további konferenciákat és szakmai találkozókat a Magyar Dermatológiai Társulattal együttműködésben szervezték, melynek elnöke,

Bata-Csörgő Zsuzsanna

az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika professzora. Valamennyi program középpontjában a lézerek alkalmazása áll: azt vizsgálják, milyen szerepet töltenek be a lézerek az alapkutatásban, a klinikai gyakorlatban, alkalmazásuk hogyan kombinálható más új terápiákkal, és milyen új megoldásokra nyílhat lehetőség a jövőben. Összesen mintegy 200 résztvevő érkezik a rendezvényekre.

A tanszékvezető egyetemi tanár kiemelte, a szegedi bőrklinikán komoly hagyományai vannak a lézeres alkalmazásoknak, számos fontos eredményt értek el, eljárást szabadalmaztattak, például a pikkelysömör és az allergiás megbetegedések kezelésében, gyógyításában járnak élen ezekkel. Szorosan együttműködnek az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékével. A háromnapos rendezvényen – mely továbbképzésként is felfogható – a legújabb fejlesztéseket mutatják be, melyek újabb terápiákra, a meglévő kezelések hatékonyságának növelésére, illetve a mellékhatások csökkentésére vonatkoznak. Bata-Csörgő Zsuzsanna elárulta, az öregdiákok számára megszervezett szakmai összejövetel apropóját az jelenti, hogy Kemény Lajos professzort tíz éve nevezték ki tanszékvezetőként a klinikai élére. Fontosnak nevezte, hogy időről időre találkozzanak a szegedi iskolából, az itteni „tudományos fészekből” indult szakemberek, akik immár szerte az országban és külföldön is öregbítik az alma mater hírnevét. Úgy folytatta, a Magyar Dermatológiai Társulat programjai a kutató bőrgyógyászatra és a kozmetológiára fókuszálnak. Mindkét területen kiemelkedő szerepet töltenek be a lézerek, mind az alapkutatásban, mind a klinikai gyakorlatban – értve ez alatt a bőrbetegségek gyógyítását és a szépítészetet is. Kemény Lajos hozzáfűzte, a három nap alatt olyan érdekességeket hallhatnak a résztvevők, hogyan használja a lézereket a kutatás, például a daganatsejtek és immunsejtek összekötöttségének 3D-s vizsgálatára. Megtudhatják, milyen áttörést jelent az úgynevezett in vivo konfokális mikroszkópia, melynek segítségével többek között pigment eredetű elváltozások elemezhetőek bőr alatt szintén 3D-s technikával, úgy, hogy mintavétel nélkül is felállítható akár szövettani diagnózis. Egy uniós projekt támogatásával pedig nemcsak előadásokon vehetnek részt az érdeklődő szakemberek, hanem gyakorlatban is kipróbálhatják a lézerek alkalmazását, például tetoválások vagy ér eredetű elváltozások eltávolítása céljából. A csütörtöki tájékoztatót követően a gyakorlati (például a tetoválás eltávolításáról szóló) kurzust is megtekinthették a sajtó munkatársai. http://www.youtube.com/watch?v=7fns7tdBQLE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.