Közélet

Közép- és Kelet-Európa és Kína szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazta Szijjártó Péter

Közép- és Kelet-Európa és Kína szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazta Szijjártó Péter

2014. június 8., vasárnap
Közép- és Kelet-Európa és Kína szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazta Szijjártó Péter

A közép- és kelet-európai országok és Kína szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazta Szijjártó Péter, a magyar-kínai kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos Ningpóban - közölte Fülöp Judit, a kormánybiztos sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel.

A kormánybiztos a Kína és Kelet-Közép-Európa közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködésről tartott csúcstalálkozó plenáris ülésén elhangzott angol nyelvű felszólalásában elmondta, hogy Európának komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, a bezárkózás nem jó megoldás, ezért sürgette a két európai térség és Kína szorosabb gazdasági együttműködését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi forgalom jelentős részét nagy multinacionális vállalatok bonyolítják, ezért olyan intézkedéssorozat kidolgozását kezdeményezte, amelynek következtében a kis- és közepes vállalatok növelhetik exportjukat Kínába.

Szijjártó Péter

javaslatot tett arra is, hogy a régió országai csatlakozzanak a kínai és a magyar Eximbank által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alaphoz. A csúcstalálkozón Szijjártó Péter megállapodott

Stevan Nikcevic

szerb kereskedelmi államtitkárral a két szerb-magyar határátkelő - Röszke-Horgos és Bácsszentgyörgy-Rastina - megépítésének felgyorsításáról. Megbeszélést folytatott

Arben Ahmetaj

albán gazdasági és kereskedelmi miniszterrel is, a tárcavezetőt biztosította arról, hogy a magyar kormány támogatja Albániát az európai integráció folyamatában. Mile Janakieszki macedón közlekedési és távközlési miniszterrel arról egyeztetett a kormánybiztos, hogyan lehetne magyar cégeket bevonni a macedón villamosenergia-hálózat modernizálásába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.